Световният №1 в тениса Новак Джокович спечели турнира Ролан Гарос за втори път в кариерата си. Сърбинът изоставаше с 0-2 сета от Стефанос Циципас, но възкръсна като феникс и след четиричасова драма спечели титлата. 6-7(6) 2-6 6-3 6-2 6-4.

Драмата започна още в първия сет. Двамата печелеха безпроблемно подаванията си до десетия гейм. Първо Джокович спаси сетбол, след което, на свой ред, проби Циципас и получи шанс да сервира за сета. Тогава гъркът проби и така се стигна до тайбрек. В него станахме свидетели на парад на мини пробивите - цели седем! При 6-5 Ноле пропусна още един сетбол, за да последват три поредни точки за Циципас и първият сет отиде на негова сметка след час и десет минути игра.

Вторият продължи два пъти по-кратко. Джокович изглеждаше извън ритъм и бе пробит още в първия гейм. Циципас стоеше по-солидно на корта, гледаше да печели подаването си, но му се отвори шанс за нов пробив и той го осъществи за 5-2. След това, на свой сервис, довърши работата в сета и го взе с 6-2.

Джокович обаче не се предаде!

Сърбинът възкръсна и показа защо е №1; защо успя да надделее дори над Краля Рафа Надал. Вече 19-кратният шампион в турнир от Големия шлем се съвзе, направи важен пробив в маратонския четвърти гейм, в който резултатът мина шест пъти през 40-40. До края на частта удържа преднината си и след 50 минути намали на 1-2.

Между сетовете Циципас взе медицински таймаут, което показа още по-ясно на Джокович, че обратът е възможен. Гъркът не приличаше на себе си в последните две части и Джоко бе асболютен господар на корта. Спечели четвъртия сет с 6-2, а в петия отново направи ранен пробив и бе безгрешен до края за 6-4 Лидерът в световната ранглиста можеше да сложи точка на сблъсъка и по-рано, но Циципас успя да оцелее в последните си две подавания. В последния си гейм Джокович също имаше леки проблеми, но успя да спечели подаването си, въпреки че мина и през равенство, и да затвори мача в своя полза.

По този начин Джокович спечели 19-ата си титла от Големия шлем, като вече е само на една зад Роджър Федерер и Рафаел Надал по този показател. Сърбинът се превръща и в първия тенисист в историята, печелил всеки един от четирите големи турнира поне по два пъти.

Междувременно Циципас може да съжалява за пропусната възможност при първия си финал на Голям шлем, но все пак загуби от един от най-великите.

Материал на webcafe.bg