Гръцкият тенисист Стефанос Циципас се класира за финала на Аустрелиън Оупън, след като победи руснака Карен Хачанов със 7-6(2), 6-4, 6-7(6), 6-3 в първия полуфинал от мъжката схема на турнира. За Циципас това е първи финал в Австралия и втори в турнирите от Големия шлем, след като през 2021 загуби мача за титлата на Ролан Гарос срещу Новак Джокович. 

"Спомням си как преди 17 години гледах Маркос Багдатис във финала на Аустрелиън Оупън, как играе на този корт, и си мечтаех и аз един ден да играя тук и да се съревновавам с най-добрите играчи в света", заяви гръцкият тенисист Стефанос Циципас, след като се класира за финала на Откритото първенство на Австралия.

Циципас се наложи над руснака Карен Хачанов в четири сета и в неделя ще срещне деветкратния шампион Новак Джокович или американеца Томи Пол в спор за титлата.

"Щастлив съм, че днес показах битката. Този ма ми донесе спомени как гледах финала по телевизията преди 17 години, когато бях дете. Чувствам се благословен от факта, че мога да играя тенис на това ниво. От много години искам да поставя гръцкия тенис на картата", допълни Циципас, който ще играе втори финал в турнирите от Големия шлем.