Сърбинът Новак Джокович се класира за безпрецедентния десети финал на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Във втория полуфинал от програмата поставеният под номер 4 в схемата Джокович победи американеца Томи Пол със 7:5, 6:1, 6:2 за два часа и 21 минути игра. В спора за титлата в неделя бившият водач в световната ранглиста ще срещне гръка Стефанос Циципас, който по-рано днес се наложи в четири сета над руснака Карен Хачанов.

За Джокович предстоящият финал ще бъде 33-ти в турнирите от Големия шлем, като той се стреми към 22-ра титла, с която да изравни испанеца Рафаел Надал по най-много спечелени отличия при мъжете. С днешната си победа сърбинът записа 27-ми пореден успех на Откритото първенство на Австралия и подобри рекорда на американеца Андре Агаси, който спечели 26 поредни мача в Мелбърн в началото на този век.

Джокович и Циципас досега са играли само веднъж на финал на турнир от Шлема - това се случи през 2021 година, когато Джокович спечели титлата на "Ролан Гарос" в пет сета след обрат от 0:2. За Циципас това е и единственото участие в мач за трофей до момента. В официални мачове досега двамата са се срещали 12 пъти, като предимството на сърбина е убедително - 10:2.

В полуфинала с Пол, който дебютира на тази фаза на турнири от Големия шлем, Джокович имаше известни затруднения само в първия сет. В него сърбинът бързо поведе с 5:1 гейма, но допусна отпускане и Пол изравни за 5:5. Надеждите на американеца за нещо повече обаче бързо бяха попарени, тъй като Джокович спечели следващите седем гейма, за да поведе със 7:5, 5:0. До края Пол успя да спечели още само три гейма и не постави под никакво съмнение превъзходството на именития си съперник.