Най-силната българска тенисистка в момента Виктория Томова се класира за основната схема на WTA 250 турнира в зала в Линц, Австрия.

Шестата поставена се справи с финалистката от „Ролан Гарос“ през 2021 година Анастасия Павлюченкова от Русия след 6:3, 3:6, 6:3 в двучасов двубой.

В първата част Томова успя да направи силен финал и след 2:3 да спечели оставащите до края на сета четири гейма.

Павлюченкова стартира с 3:0 в следващия сет, но 27-годишната Вики я настигна при 3:3. Рускинята направи решителен пробив за 5:3 и после изравни частите.

В заключителния сет първата ни ракета започна с брейк на нула, който затвърди за 2:0. В петия гейм Томова на два пъти имаш шанс за нов пробив, но не успя да го осъществи. При 3:5 Павлюченкова, която сега е №844 в ранглистата, сервираше за оставане в двубоя. Българката стигна до мачбол, но не съумя да го реализира, но при втория не сбърка и триумфира.

С успеха Томова си осигури 19 точки за световната ранглиста, където тази седмица е номер 101, но на 13 февруари ще се върне със сигурност в топ 100.

По-късно днес ще стане ясно срещу кого ще играе Виктория в основната схема. Вариантите са да срещне някоя от поставените тенисистки Екатерина Александрова (№2), Петра Мартич (№6), Бернарда Пера (№7), Ана Блинкова или Маркета Вондроушова, или друга квалификантка.