Липсата на големия съперник Рафаел Надал от Откритото първенство на Франция остави Новак Джокович със смесени чувства. Сърбинът може да стане първият тенисист, който печели 23 титли от Големия шлем на сингъл, ако спечели трофея от „Ролан Гарос“ за трети път в кариерата си.

Джокович е единственият човек, побеждавал Надал два пъти в Париж, но също така е губил осем първи от испанеца, включително в три финала.

„Не ми липсва това, че той не е в схемата“, каза Джокович и добави: „Нямам много успехи срещу него. Успях да го победя два пъти тук, но трябваше да дам всичко от себе си на корта, за за постигна това“.

Рафаел Надал и Новак Джокович са играли един срещу друг 59 първи, повече от всички други двама съперници в историята на АТП, а сърбинът коментира още: „Когато той обяви, че това ще бъде последният сезон в кариерата му, почувствах, че част от мен също си отива. Защото чувствам, че съперничеството, което ние имахме и все още имаме, беше едно от най-влияещото на хората, от всички други, които съм имал в кариерата си.“

„Определено това беше голям мотивиращ фактор за мен, за да продължа да играя, да продължа да се състезавам и да се дърпаме един друг напред за това кой ще постигне повече, който ще се справи по-добре. Накара ме да помисля за моята кариера и колко дълго ще продължа да играя. Няма да правя изявления днес, но просто помислих и се почувствах малко емоционално заради това, което Рафа Каза“, призна Новак Джокович.

Сега сърбинът ще трябва да води дълга битка срещу младите претенденти, водени от 20-годишния водач в световната ранглиста Карлос Алкарас. Джокович обяви, че е здрав и не е тайна, че титлите от Големия шлем са тези, които наистина го вълнуват на този етап от кариерата му.

„Всеки трофей от Шлема на този етап е като подарък за мен, така че опитам да се възползвам максимално от възможността. Нямах много успех на турнирите на клей, но Големият шлем е нещо различно. Винаги съм пределно мотивиран и уверен на тези турнири. Не е тайна, че една от основните причини да играя днес и да се състезавам в професионалния тенис е да подобря още рекорди и да напиша още история в спорта. Това е изключително мотивиращо и вдъхновяващо за мен. Но нещата в тениса са различни в сравнение с преди 10 години и как тялото ми реагира на програмата. В момента се чувствам добре, нямах физически проблеми, които да ме тревожат. Това е най-важното за мен. Мисля, че турнирът тази година е доста непредсказуем. Има някои момчета, които са фаворити, но всички могат да успеят и се надявам това да съм аз“, завърши Новак Джокович./БТА

Снимка: БГНЕС