Красимир Балъков си припомни периода, в който бе наставник на “Етър”, а след това и национален селекционер. Бала стори това в студиото на "Нова" по случай Деня на независимостта.

"Ако нямам оптимизъм, няма да съм в България. Точно заради това съм се прибрал тук - надеждата да променим нещо, да се опитаме да се обединим и да имаме генерация, която имахме през 90-те години. Имаме таланти, но трябва да им се дава повече шанс. За българската действителност беше много изненадващо и обединяващо това, което направихме в САЩ. Има обаче не една държава като нас, която е повтаряла това. Без да влизаме в политика, защото от политика не разбирам, имаме нужда от обединение. Това е малкият ни проблем - не можем да се обединяваме", коментира Балъков.

"В Търново всички бяхме обединени. Ако не бяхме, нямаше да постигнем тези резултати. С Англия загубихме с 6:0 и сцената с расизма - като теглиш чертата и погледнеш назад, това беше инсценировка, което не отговаря на България. Няма как да не бъдем зависими от великите сили. България трябва да бъде гъвкава както в политиката, така и в спорта, за да вървим напред".

“Спортът е краткотрайна професия. Всеки, който се занимава с него, трябва да мисли какво ще прави след това. Има примери за хора, които не се занимават с футбола, но са много успешни”.

"Етър” има ново ръководство и друга политика. Когато някой се обади, с удоволствие си казвам мнението. Аз съм щастлив, че връщането ми в Търново ще се запомни с минимален успех, а не с негативизъм. Пожелавам на клуба да бъде упорит”.

"И двете ми деца няма да се занимават със спорт. Вече съм дядо на момче. Казва се Диего. Синът ми върви по своя път и го подкрепям. Поддържам връзка с Португалия и Германия. Където съм минал, винаги съм имал добри отношения. Приятелството се печели трудно, но се губи лесно. 30 години съм живял в чужбина и по-малко в България. За мен светът е отворен."

"Най-хубаво ми е в България. Трябва да се потрудим малко, за да си оправим някои неща. Бях в Германия по време на пандемията. Може би си седях вкъщи около месец. Тази пандемия ще промени много неща. Тя вече промени и в икономиката, и в нагласата за живота. В Германия изработиха една концепция, която е уникална. То се вижда, че при тях има по-малко заразени футболисти. Вече пускат и публика. В първите мачове, които се изиграха там, имаше публика", завърши Красимир Балъков, цитиран от "Монитор".