Александър Станков е един от най-утвърдените и успешни български треньори. От „червена“ фамилия, тъй като баща му Боби Станков е дългогодишен успешен футболист, треньор и ръководител на ЦСКА.

Самият Сашо Станков няколко пъти е треньор на ЦСКА в различни периоди, бе начело на Черно море, младежкия национален отбор на България и Локомотив Пловдив.

В чужбина направи сериозна кариера в Китай начело на Далиен Аербин. Станков бе треньор на Хунан Билоу и Мейджоу Хака. Ето какво каза Александър Станков пред Букмейкър Рейтинги:

-Господин Станков, на старта на европейското първенство, за кого стискате палци?
-Стартирате с интересна за мен тема, защото съм фен не на един, а на два отбора – Испания и Италия. За първи път от доста години виждам италианците да играят по-различен футбол от този, който всички са свикнали – по-стабилно в защита, а напред да вкарат един гол. Сега играят атрактивно и го видяхме на старта срещу Турция. При испанците има смяна на поколението. Разбира се, че не е това, което бяха преди години. Харесвам футбола, който играят. Не са ми толкова големи очакванията към тях, но им симпатизирам.

-За съжаление европейското стартира с неприятен инцидент, свързан с Кристиян Ериксен от Дания.
-Ужас, не ми се говори по тази тема. Много неща се случват напоследък, които не са редни. Може би една от причините е многото мачове, жаждата за комерсиализация на футбола, а в крайна сметка това на терена са хора. Може би една от най-важните роли изигра съдията на мача и аз мисля, че трябва да бъде награден за рефер на Европейското. Такава реакция – бърза намеса, спиране на играта, вкарване на медицинска помощ. След това, разбира се и намесата на Кяер – видя какво е положението на съотборника си. И на моето момче д-р Великов.

-Защо казвате „моето момче“?
-Аз работих с него в младежкия национален отбор – страхотен професионалист. Това беше първата му работа като спортен доктор. Сега вече е на доста високо ниво и искам да го поздравя за реакцията.

-Да преминем към ЦСКА и изминалия сезон. Доволен ли сте от спечелената Купа на България?
-Разбира се, че съм доволен, дори повече от доволен. Въпреки че стигнахме да се радваме на Купата, а в ЦСКА знаете, че това не е достатъчно. В крайна сметка с този трофей се осмисли сезона. За мен най-важното е, че Любо Пенев се върна в ЦСКА, за да има още повече идентичност този отбор и мисля, че той е най-подходящият човек, който трябва да води отбора. С неговото идване доста неща се попромениха и като физиономия, и като дух.

-Господин Станков, работихте дълго време с подрастващи футболисти, с младежкия национален отбор – защо изчезват българските футболисти?
-Засягате ме по най-болната ми тема, но за съжаление това е много сложен въпрос и дълъг процес, след който се стигна дотук. Въпреки че всеки търси някакви резултати по най-прагматичния начин, в крайна сметка в ЦСКА се намират българи. Имаме момчета, които играят – вярно, че в някои мачове бяхме само с по един, но напоследък чужденците, които идват, са на добро ниво. Защото имаше в близко минало доста брак в селекцията.

-Тоест, личи си, че селекцията вече струва пари?!
-Точно така. Гриша Ганчев през годините направи доста успешни трансфери като привличане на чужденци, но винаги могат да се получат и грешки. Аз бях и доста критичен в един момент, защото имаше чужденци, които нямаха място на Армията. Но по отношение на българите, съм бил винаги ЗА и докато не разберем, че да – резултати трябва да се гонят, но за да имаме някакво развитие, трябва да започнем да налагаме български футболисти.

-Защото в противен случай чисто количествено скоро време няма да има футболисти за националните отбори.
-Аз пея тази песен не от днес или от вчера, а отпреди 15 години, когато бях треньор на младежкия национален отбор. Тогава имах щастието и късмета да водя добро поколение млади български футболисти. Но нещата трябва да се решат много генерално. Когато победихме Франция на Парк де Пренс, те направиха пълен рестарст на футбола си. И най-комичното е, че те взеха нашата система – изградиха спортни училища, интернати, въведоха цялостна стратегия, каквато имаше в България преди години, и виждате, че в момента френските футболисти са най-добрите в Европа, да не кажа и в света.

-Националният ни отбор игра точно с Франция контрола преди няколко дни, а преди това други две контроли. Какво впечатление ви направи нашият отбор?
-Не искам да бъда толкова критичен. Да, трябва да се мисли позитивно. Но реалната оценка е, че това ни е капацитетът и възможностите. За съжаление докато преди 5-6 години разликата между тези отбори, с които играхме, да – все още имаше такава, но сега тя е отчайваща. Просто отчайваща… Чуваме – борим се, хвърлихме се. Наистина е така и не искам да звуча песимистично – момчетата дават максимуам от себе си, но това е все едно да се бориш с вятърна мелница.

-Само футболистите ли обаче са виновни, че разликата с европейските отбори става все по-сериозна?
-Не, разбира се. Всички, които сме свързани с футбола, абсолютно всички. Включително и държавата. Съжалявам, но да редиш керемиди на къщата, а да нямаш цимент и основи не става. Нямаме един стадион, изключая този на Лудогорец. Така няма как да стане. Караме я на някакви издахания. Държавата със сигурност може да направи нещо относно собствеността на стадионите. За съжаление всеки клуб тегли чергичката към себе си и така скоро няма да имаме резултати.

-Все пак младежите – и от предишния състав на Александър Димитров, и от сегашния, не ви ли дават оптимизъм?
-Аз откакто съм си в България, съм ходил на мач само на младежите. При Сашо Димитров имаше и сега има не лоши футболисти. Радвам се като гледам такива неща, но тези хора трябва да се доразвиват. Ние имаме огромен проблем при футболистите между 18 и 21-годишна възраст. Там нещо се къса, не им даваме достатъчно шанс. Извинявайте, давам пример без конкретно да имам нещо предвид – не може да си отбор от долната половина на класирането или във Втора лига и да имаш чужденци или резервният ти вратар да е чужденец. Дай шанс на някое българче…

-Като споменахте българи, в Левски имаше такива очаквания с оглед трудната финансова ситуация, че ще се наложат млади български футболисти.
-Искрено се надявах, когато изпаднаха в трудна ситуация, че в един момент ще тръгнат да налагат на 90% момчета от школата. Защото според мен Левски продължава да произвежда футболисти. Мислех си, че в България това е формулата – някой да закъса тотално, за да се наложат български футболисти. И какво стана?! Дори и в този момент това не се случи. Аз вече си мисля дали не е по-добре по-голямата част от отборите да минат през такъв вариант – финансови трудности, за да се разбере най-накрая, че и футболните клубове, а и държавата, просто трябва да се хванем и да произвеждаме нещо.

-От известно време феновете на Левски се питат дали Джоузеф Диксън е сериозен кандидат купувач. Следите ли ситуацията на „Герена“?
-Следя абсолютно всичко и се информирам. Не бих казал, че съм специалист по финанси и политика, но от това, което чета и гледам постоянно – мисля, че нещо не е наред. Поне аз си мисля, че сериозните сделки не се случват по този начин. Когато идва някой представител на фонд, компания или каквото и да е – пристига с екип от адвокати, правят се срещи с институции, община и т.н., виждат се проекти на стадиона, адвокатите работят. В случая аз не видях такава последователонст, което именно ме кара да си мисля, че нещо не е както трябва. Но не ме разбирайте погрешно, дано всички да се лъжем. Искрено се надявам да се справят, но ситуацията им е доста сложна.

-Може ли Левски да поеме по пътя на ЦСКА през фалит и „В“ група?
-Слушах Наско Сираков какво каза вчера. Той обяви, че има и план „Б“ със затягане на коланите, т.е. свиване на бюджета и явно с български млади момчета. Не пожелавам на нито един клуб подобно нещо, но и в Левски берат негативите от грешни управленски решения през последните години.