В събота ще бъде исторически ден за град Съединение. Местният отбор ще се изправи срещу родния гранд ЦСКА в турнирен мач от 1/16-финалите за Купата на България. „Червените“ са най-големият клуб, срещу който аматьорският Гигант ще играе в своята футболна история.

В градчето цари еуфория и всички са в трепетно очакване на срещата. Sportlive.bg потърси за интервю треньора на подвизаващия се Югоизточната Трета лига тим - Георги Мечечиев. 44-годишният специалист е със сериозен опит в родния елит и има куп сблъсъци срещу „червените“ като футболист. През активната си професионална състезателна кариера той е играл за Берое, Нефтохимик Бургас, Спартак Варна, Славия, Локомотив Пловдив и Монтана.

Какви чувства и настроения бушуват в Съединение преди историческия мач с ЦСКА, има ли шансове Гигант да хвърли бомбата и да отстрани лидера в Първа лига? Отговори на тези и други въпроси потърсихме от Мечечиев.

- Г-н Мечечиев, историческата битка с ЦСКА за Купата на България вече чука на вратата. Какви чувства бушуват във Вас, в клуба и във футболистите?

- В мен бушуват нормални чувства, защото не за първи път ще се изправя срещу ЦСКА, играл съм срещу тях доста пъти като футболист. Като треньор вече и за мен ще е дебютен мач срещу тях.

Но и в играчите, и градчето има една голяма еуфория, понеже за тях това е една сбъдната мечта да излязат и да играят срещу отбора, който в момента е на първо място в родната Ефбет лига и се представя доста добре в шампионата.

- Имате доста сблъсъци срещу ЦСКА в родния елит, въпреки че времената са били други. Какво казахте на играчите преди мача на база на опита си и как го възприемат те?

-  Според мен момчетата няма да имат проблеми, защото ние искахме да ни се падне гранд. Както в първенството в Трета лига, така и в турнира за Купата положихме огромни усилия отборът да се представи добре. Те си го заслужиха, искаха да им се падне някой от грандовете в българския футбол. Желанието им е да стане празник за малък град като Съединение, в което съм убеден.

Мисля, че момчетата ще се представят добре. Моя работа вече е да премахна притесненията, ако имат такива от съперника.

- Забелязвате ли наистина притеснение у тях или са освободени психически?

- Смятам, че е нормално да го има притеснението. Все пак тези момчета досега не са се изправяли срещу отбор от ранга на ЦСКА. Но мисля, че след първия съдийски сигнал притеснението ще изчезне. Надявам се да се представим добре.

Естествено, че нещата са несравними. Но в Съединение целта е да се подготвят младите футболисти за професионалния футбол, защото средната възраст на отбора ни е 23 години. При положение, че можеш да отстраниш професионален отбор, какъвто е Добруджа, лично аз виждам, че в моя тим има момчета, които с лекота могат да играят във Втора лига, да не кажа дори и в Първа.

- В града се настройват за празник. Очаквате ли стадиона да се пръска по шевовете?

- Очаквам стадиона да е пълен. Настройват се хората за празник. Това нещо никога не се е случвало. Ние отстранихме Добруджа, а тогава аз казах, че е нещо историческо, защото за първи път Гигант игра официален мач срещу отбор от професионалния футбол и успя да го елиминира.

Сега вече двубой с ЦСКА е … не знам точно какво да кажа.

- И все пак как бихте го определил?

- Може би е нещо космическо. Имам предвид за отбор като Съединение. Все пак отново ще повторя, че е малко градче и е нормално до момента да не се изправял срещу такъв колос, какъвто е ЦСКА.

- Разполагате ли в състава с футболисти, които имат опит в професионалния футбол, а дори в и елита?

- С по-сериозен опит в отбора е единствено Иван Скерлев, който се е състезавал за Етър ВТ, Хасково и други тимове. Също и вратарят Цветан Тодоров може да се похвали с подобен опит. Другите играчи са млади момчета, които са минали през школите на пловдивските Локомотив и Ботев.

Аз им казах, че този мач е за тях. Дай Боже да изиграят един добър и приличен мач, за да може да бъдат забелязани. Ще ви кажа, че отсега има интерес към наши футболисти от Втора професионална лига, което е нормално и се надявам да им се случат нещата.

- Ще разкриете ли нещо по-конкретно?

- Не, за момента не мога. Просто им казах в началото на сезона, че това е целта да се изграждат млади футболисти и когато отидат в професионалния футбол да са подготвени по начина, който се играе там.

Това е целта на Съединение. Ние не преследваме класиране във Втора лига. Простата причина е, че не разполагаме с бюджет за второто ниво на родния футбол. Трудно се справяме и в Трета лига.

- В първенството на Югоизточната Трета лига обаче се справяте повече от добре, като в момента сте на третото място, на пет точки от лидера…

- Амбицията я няма. Ние между нас с момчетата си я поставяме. Сега, ако имахме бюджета на отбори, като например Саяна, Черноморец Бургас, тогава бих казал, че можем да се преборим за Втора лига. Но на този етап нямаме тази възможност. Вече ви казах каква е идеята и целта на Съединение.

- На практика предстоящият исторически турнирен мач срещу ЦСКА може и да е златният шанс за някои от вашите футболисти да блеснат на футболния небосклон?

- Да. Те трябва да се възползват, защото не всеки ден може да се изправиш да играеш срещу ЦСКА, особено когато си футболист в аматьорски отбор.

- Съединение е близо до Пловдив. Обикновено в населените места в района жителите са фенове на Ботев или Локомотив, но пък в някои градчета преобладават фенове на ЦСКА или Левски. При вас каква е ситуацията в това отношение?

- Много хора се интересуват от футбол. Очакваме да дойдат и много хора от Пловдив, които също са фенове на ЦСКА. Това обаче е съвсем нормално и смятам, че наистина ще се получи празник, а и няма нищо по-хубаво от това да играят пред пълни трибуни.

- Означава ли това, че на стадиона в събота най-вероятно ще преобладават привържениците на „червените“?

-  Естествено, че ще е така. Няма как феновете на Съединение да са повече от тези на ЦСКА. Но ние колкото и малко фенове да имаме, те винаги са ни подкрепяли и се надявам, че и занапред ще го правят.

- Бюджетът на клуба ви е малък. Все пак има ли възможност и ще бъде ли стимулиран отборът допълнително и с по-специални бонуси за мача с ЦСКА?

- Не вярвам да има по-специални бонуси. Има време до мача, ако някой реши да стимулира отбора, тепърва ще го разберем.

За мен като треньор бонусите в този двубой не са важни. От значение е отборът да се представи добре и момчетата да се покажат в най-добрата си светлина.

- Очаквате ли ЦСКА да подцени мача до някаква степен?

- Не очаквам. Те са доста сериозен отбор. Там работят много добри професионалисти и изобщо не смятам, че ще подценят двубоя срещу нашия тим. Мисля, че ще подходят съвсем сериозно към срещата.

- Способен ли е Гигант да поднесе голямата изненада?

- Във футбола всичко се случва. Мечтите са безплатни! Ние излизаме да се покажем, че можем да играем добър футбол. Пак ще повторя, че нещата са несравними, но ние ще се опитаме да покажем, че сме на правилния път, въпреки че за мен до момента показваме, че се развиваме в тази посока.

Това просто е един коледен подарък за футболистите на Гигант и градчето Съединение.

- Настройвате ли се за евентуални продължения или да се подготвяте за изпълнения на дузпи?

- Да, може да се случи всичко. Ние сме готови за всеки вариант. Дай, Боже да се изпълняват дузпи. В един мач абсолютно всичко се случва. Но пак Ви казвам, че ние си знаем нашето място. Да, мечтаем, което е нормално. Няма как да не мечтаем, но зависи как ще се развие мача.

- В състава Ви има ли футболист, който да е юноша на ЦСКА или да е преминал през „червения“ клуб в даден момент от кариерата си?

- Не, няма такъв футболист. Както казах, всички са млади момчета и повечето са юноши на пловдивските Локомотив и Ботев. Нямаме кадри на софийските отбори.

- Можете ли да посочите поне един коз за отбора Ви в предстоящата битка с ЦСКА?

- Главният ни коз е в колектива. Той беше и в първенството засега и в мачовете за Купата до момента. Смятам, че с колектив може да се постигне всичко. Колкото и нещата да са несравними, когато има колектив и дух в отбора, всичко е възможно да се получи.

- Притеснявате ли се, че странични фактори е възможно да повлияят на изхода от предстощия двубой – съдийство и т.н?

- Честно казано, не очаквам, въпреки че е нормално за България да се помага на по-големите отбори.  По принцип не смятам, че ще има нещо такова. А и не е нормално да се помага на ЦСКА срещу Съединение. Те са си достатъчно класен отбор, разполагат с достатъчно класни играчи, в последните си мачове не са получавали и гол.

Снимка: Фейсбук профил на Георги Мечечиев