Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах изключи възможността за повторно отлагане или отмяна на летните олимпийски игри в Токио. Това той обяви в интервю за японската агенция Киодо.

"В момента няма причина да вярваме, че олимпийските игри няма да започнат на 23 юли на Олимпийския стадион в Токио. Ето защо няма резервен план и затова сме решени да проведем безопасни и успешни игри", каза Бах

Той подчерта, че "безопасността на участниците" остава приоритетна задача за организаторите. Японската агенция отбелязва още, че по време на интервюто Бах не е изключил възможността да се намали броя на зрителите на олимпиадата или дори тя да се проведе без фенове.

"В това отношение няма никакво табу", заяви президентът на МОК. Бах също така отбеляза, че зимните олимпийски игри в Пекин 2022 също трябва да се проведат по план. Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 година, но заради глобалната пандемията бяха отложени за 23 юли - 8 август 2021-а.
Организаторите възнамеряват да похарчат около 100 милиарда йени (960 милиона долара) за мерки за противодействие на коронавируса. Затова бюджетът за Игрите се е увеличил и сега възлиза на 1.64 трилиона йени (15.9 милиарда долара).