Испания премаза 3:0 Норвегия в първи мач от пресявките на квалификациите за Евро 2024.

Дани Олмо откри в началото на двубоя.

Хоселу на два пъти отбеляза в последните минути на срещата.

Гостите от Норвегия бяха без голямата си звезда - Ерлинг Холанд. Голмайсторът на Манчестър Сити и Висшата лига е контузен и ще пропусне първите срещи от група А. В нея са още Шотландия, Кипър и Грузия.

Мачът бе дебют за новия селекционер Луис де ла Фуенте. Специалистът пое "Ла Фурия Роха" след фиаското на световното, където испанците отпаднаха от Мароко на 1/8-финал.


Испания стартира ударно. В 13-ата мин Дани Олмо откри резултата.

Новият капитан на "Ла Фурия" Алваро Мората получи на границата на наказателното поле. Нападателят продължи по крилото, където бе Алехандро Балде. Той опита удар, но Дани Олмо сложи крак и топката попадна в мрежата на скандинавците.

Норвегия можеше да изравни 2 мин по-късно. Иберийците сбъркаха при изнасянето на топката дълбоко в собствената си половина.

Топката веднага бе подадена към Йодегор, който дебнеше на границата на наказателното поле. Капитанът на Арсенал стреля, но Родри се хвърли в краката му и блокира шута му.

В 25-ата мин Дани Олмо пусна остър пас към пеналта, ала Мората не успя да стигне до паса на своя съотборник и да вкара на опразнената врата.

Сьорлот проби по десния флаг в 29-ата мин. Той центрира на задна греда, където Аурснес стреля от воле, но Кепа с великолетно спасяване отрази шута му. Последва корнер, но норвежците не успяха да се възползват от статичното положение.

Кархавах намери с чудесен пас Мерино в 30-ата мин. Младият футболист стреля от движение в близкия ъгъл на Ниланд, но той изби в корнер.

Кархавал с външен фалц сложи топката на главата на Яспас. Ударът на офанзивния футболист на Испания в 50-ата мин обаче бе слаб и попадна право в ръцете на вратаря.

Норвегия бе близо до изравняването в 55-ата мин.

Марко Педерсен шутира към вратата. Начо блокира шута му, но топката продължи към вратата на Кепа. Със сетни усилия стражът на иберийците успя да извади кълбото от голлинията.

В 75-ата мин Йереми Пино бе зад гърба на северняците. Той стреля без да се замисли, но не ударът му не бе прецизен и излезе в аут.

Едно от най-чистите положение за Норвегия дойде в 80-ата мин. Гостите организираха бърза атака.

Топката се озова на дясното крило. Играч на Норвегия центрира в наказателното поле. Там Сьорлот получи и стреля ефектно от въздух, но направи фрапантен пропуск.

Пропуските на скандинавците се оказа пагубни. Само 3 мин след поредното пропиляно положение от Норвегия Испания вкара втори гол и реши всички в срещата. Точен бе Хоселу.

Фабиан Руис, който се появи малко преди това, скочи топката на главата на своя съотборник. И Хоселу не сбърка от няколко метра. Това бе първо попадения с испанската фланелка за младия играч, който ознаменува дебюта си по най-добрия начин.

Не бе изминала и минута, А Хоселу отново бе в прегръдките на своите съотборници. Норвегия не успя да изнесе топката и тя им бе отнета. Испанците набързо разиграха. Топката стигна до Oярсабал, който стреля, но вратарят спаси. Топката попадна у Хоселу, който на празна врата нямаше проблем да отбележи втория си гол в двубоя.

 

 


ИСПАНИЯ - НОРВЕГИЯ 3:0

Голмайстори: 1:0 Олмо (13); 2:0 Хоселу (84); 3:0 Хоселу (85)

Стартови състави:

Испания: Кепа, Карвахал, Начо, Лапорт, Балде, Родри, Мерино, Олмо, Аспас, Гави, Мората

Норвегия: Ниланд, Педерсен, Страндберг, Йостигард, Мелинг, Аурснес, Берг, Йодегор, Берге, Сьорлот, Елиунуси