Висшата лига ще подпомогне безвъзмездно клубовете от трето и четвърто ниво на английския футбол (Лига 1 и Лига 2) с 50 милиона паунда, за да се справят те с тежката финансова ситуация, породена от пандемията от коронавирус. 

В същото време второто ниво - Чемпиъншип, ще получи безлихвен заем на стойност 200 милиона паунда. Това бе решено днес след среща на ръководството и акционерите във Висшата лига, а помощният пакет бе одобрен и от ръководството на Английската футболна лига (АФЛ), което представлява трите дивизии под елита.

"Нашата цел е да осигурим финансовото оцеляване на клубовете от АФЛ по време на пандемията. Щастлив съм, че достигнахме решение. Искам да благодаря на Висшата лига за усилията", коментира президентът на АФЛ Рик Пари.

Клубовете от Лига 1 и Лига 2 веднага ще си разпределят 30 от 50-те милиона подкрепа, като всеки клуб от Лига 1 ще получи поне 375 хиляда паунда, а тези от Лига 1 - 250 хиляди. За останалите 20 милиона клубовете ще могат да кандидатстват, в зависимост от своите нужди, като специално изготвена комисия ще преценява дали молбите им да бъдат одобрени.

Всеки отбор от Чемпиъншип ще може да получи безлихвен заем на максимална стойност 8.33 милиона паунда, като парите трябва да бъдат върнат до юни 2024 година.