На днешния 22 юни се навършват 30 години от една от най-големите измами в историята на футбола – голът с Божията ръка на Диего Марадона. 

На 1/4финала между Англия и Аржентина на световното първенство през 1986-а година, аржентинецът реализира с откровена игра с лявата ръка, след като Стив Ходж върна топката назад към Питър Шилтън, а той изпревари вратаря. 

Минути след това Марадона тръгна от центъра, за да преодолее почти целия тим на съперника и да вкара изумителен гол за 2:0, а в края Гари Линекер върна едно попадение, но англичаните загубиха. Така или иначе двубоят винаги ще се помни заради скандалното изпълнение на Марадона, който след това обясни, че е вкарал с „Божията ръка”. 

„Все още чувствам несправедливостта” заяви участникът в онзи мач Тери Бъчър. „Хората казват да го забравя, но онази година ние можехме да стигнем далеч и затова се тормозим какво би могло да се случи. Това бе огромна измама и на него му се размина” добави той. Както е известно в случая има и българска връзка, след като един от помощник съдиите и то от тази страна бе Богдан Дочев. 

„Поне половината от отбора не видяха точно какво стана. Шилтс също бе сигурен, защото Марадона бе много нисък, но пък успя да отскочи високо и да си помогне с ръка. Първоначално бяхме изумени как е успял да надскочи Питър” добави Бъчър. 

„При втория си гол трябваше да го спрем много по-рано. Той ме преодоля дори на два пъти. Трябваше да го фаулирам, но не го направих. Знаехме, че за да ги победим трябва да спрем Марадона, но по онова време той просто бе най-добрият в света. Чувствахме се излъгани, но също така смятахме, че не сме играли по най-добрия си начин” каза още Бъчър.