Арсенал привлече Петър Чех през лятото, за да афишира амбициите си за титлата във Висшата лига.

Дебютът на чеха в първенството на Англия обаче бе кошмарен - две грешки и загуба с 0:2 от Уест Хем насред “Емирейтс”. 

Чех носи вина и за двата гола на “чуковете”, а подигравките по негов адрес в социалните мрежи вече започнаха. Както и с шампионските амбиции на Арсенал.

Хората на Арсен Венгер бяха твърде предвидими за тима на Славен Билич. “Чуковете” пък показаха същата борбеност от предишния сезон, но и много повече изобретателност в атака.

Така след голове на Шейху Куяте (43) и Мауро Сарате (57) поднесоха първата изненада във Висшата лига този сезон. 


Двубоят започна с натиск на Арсенал. Хората на Арсен Венгер бързо поеха контрола над топката и започнаха да натискат противника си в неговата половина. “Чуковете” обаче загатнаха, че няма да се предадат без бой, а триото в нападението Мауро Сарате, Диафра Сако и Дмитрий Пайе изглеждаха много опасни. 

Арсенал опита да пробие защитата на гостите в типичния си стил - с разигравания с едно докосване, фантазия и удари от всякакви позиции. Още в 11-та минута Алекс Окслейд-Чембърлейн отправи мощен шут от воле от границата на наказателното поле, минал на сантиметри от страничната греда.

Пропуски пред вратата на гостите направиха още Месут Йозил и Оливие Жиру. В 31-та минута Аарън Рамзи тресна и напречната греда. Уелсецът намери хубаво топката от воле от около 25 метра, кълбото се отклони от тялото на защитник и се насочи под гредата. Адриан обаче изби със сетни сили и топката се отклони от гредата, за да излезе в ъглов удар. 

Уест Хем нанесе удара си в 43-та минута. Дмитрий Пайе центрира топката в наказателното поле, Шейху Кояте изпревари излезлия неразчетено Петър Чех и с лекота отклони топката към опразнената врата - 1:0 за “чуковете”.

Статистиците на Острова изчислиха, че това е първата грешка на Чех, довела до гол във вратата му, от декември 2013 година, когато бе наказан от Стоук Сити. Арсенал опита да върне бързо гола, но самостоятелен пробив на Йозил бе спрян в последния момент от Томкинс. 

Домакините започнаха надъхани второто полувреме. Само за десетина минути игра Арсенал сътвори поне три реални положения за гол, но той така и не падна. На върха на атаката се оказваше Оливие Жиру, чийто първи опит в 55-та минута не намери целта, а две по-късно Адриан спаси с мъка. 

В ответната Уест Хем удари за втори път. Мауро Сарате се пребори за една топка на границата на наказателното поле на Арсенал. Аржентинецът се обърна и стреля без подготовка. Петър Чех беше хванат в крачка и само изгледа как топката влиза в близкия му ъгъл - 2:0 за Уест Хем. 

До края на срещата играта на Арсенал съвсем не се получи. Венгер пусна в игра Тио Уолкот и Алексис Санчес, който започна тренировки с тима през седмицата. Дори и те не успяха да внесат нужната изобретателност и разнообразие в играта на домакините и така логично Уест Хем триумфира в края.

Арсенал - Уест Хем 0:2

0:1 Шейху Кояте 43'

0:2 Мауро Сарате 57'

Арсенал: Чех, Дебюши (67 - Алексис Санчес), Мертезакер, Кошиелни, Монреал, Коклейн (58 - Уолкот), Касорла, Рамзи, Окслейд-Чембърлейн, Йозил, Жиру

Уест Хем: Адриан, Томкинс, Рийс, Огбона, Кресуел, Куяте, Нобъл, Оксфорд (69 - Нолан), Пайе, Сарате (63 - Джарвис), Сако (90 - Майга)