Ралф Хазенхютъл започна по мечтан начин кариерата си на „Сейнт Мерис“, след като в домакинския дебют на наставника Саутхемптън надви Арсенал с 3:2! 

Три гола с глава, от които два на Дани Ингс и един на Чарли Остин, донесоха успеха на Светците, които повишиха актива си до 12 точки и макар и по голова разлика излязоха от зоната на изпадащите и възродиха надеждите си за спасение. 

В същото време южняците спряха серията на лондончани от 22 поредни двубоя без загуба във всички турнири. Липсата на важни играчи в защита се отразиха, а и Бернд Лено не беше сигурен на вратата, така че Артилеристите останаха с 34 точки, на 3 от Топ 4. 

Мачът бе интересен с положения и пред двете врати и пропуски, като домакините играха вдъхновено и агресивно, което им помогна да стигнат и до мечтания триумф и да вземат първата си победа в първенството от 3 месеца и половина!


В състава на гостите Лоран Кошчелни направи дебют и във Висшата лига, като бе един от тримата в отбрана с Лихтщайнер и Джака. Айоби и Мхитарян също започнаха, а Йозил бе на пейката. Дани Ингс пък се завърна за домакините, след като пропусна предишните 5 мача. 

Първата ситуация в мача бе за гостите, след като Гендузи изведе Обамеянг зад защитата, нападателят стреля по диагонала, но Алекс Маккарти се справи. Домакините отговориха с удар на Редмънд, при който се получи рикошет и топката премина много близо до гредата. 

Последва опасен удар на Редмънд, с който Лено се справи, но в 20-ата минута домакините поведоха. Таргът проби и центрира отлично, като прати топката между централните защитници на гостите, където Дани Ингс засече с глава и отбеляза. Това бе първият подобен гол отбелязан от Светците за сезона. 

Това вдъхнови домакините и малко след това Ингс накара Лено да спасява удара му от около 22 метра. Само че Арсенал бързо отговори. Монреал центрира и оставен непокрит Мхитарян се възползва, за да изравни с прецизен удар с глава. Така лондончани показаха отлична ефективност. 

Последва период, в който инициативата бе на страната на лондончани и Беднарек предотврати сигурен гол, като изпревари Обамеянг. Контрите на Светците обаче не бяха безопасни и малко преди почивката те отново удариха. Редмънд се измъкна отдясно и подаде в центъра, където Лихтщайнер и Кошчелни отново не бяха на ниво, Ингс отново успя да засече с глава и с параболичен удара отново изведе отбора си напред. Страхотен гол и аванс за южняците на почивката!

На почивката Емери пусна Лаказет и тимът му заигра с четирима в защита, а само секунди след подновяването на играта лондончани можеха да изравнят. Мхитарян изведе отлично Обамеянг, който успя да стреля с върха на обувката си, но Маккарти  излезе и блокира опита с тяло. 

Малко след това обаче се стигна до равенство. Ромеу загуби от Лаказат пред наказателното поле на Саутхемптън, французинът подаде на Мхитарян, който стреля, получи  се рикошет в крака на Вестергор и топката влетя в мрежата за 2:2. 

Малко след това Обамеянг получи в наказателното поле и пусна към Айоби, чийто опит обаче премина над вратата. Последваха добри минути за домакините, които погледнаха към вратата на Лено, но без да стигнат до добри положения. 

В 68-ата минута домакините оцеляха. Лаказет блокира опита на вратаря Маккарти да изчисти напред и топката почти стигна до Обамеянг, който обаче бе спрян от Беднарек. Емери пусна и Йозил в търсене на победата. 

В 75-ата минута късметът покри Арсенал. След корнер Йошида стреля с глава, но Лено изби. Получи се разбъркване и Шейн Лонг бутна топката зад голлинията, но попадението бе отменено, тъй като при опита на защитника Лонг без зад отбраната. 

След това и гостите заплашиха на няколко пъти вратата на домакините, но в 85-ата минута бяха наказани. Шейн Лонг бе изведен свободен отдясно, центрира прекрасно, Лено увисна и не успя да стигне до топката, а зад него Чарли Остин реализира с глава. 3:2 за Саутхемптън и победа!

Саутхемптън – Арсенал 3:2
 
1:0 Ингс 20
1:1 Мхитарян 28
2:1 Ингс 44
2:2 Мхитарян 53
3:2 Остин 85
 
Саутхемптън: Маккарти, Беднарек, Йошида, Вестергор, Валери, Хойберг, Ромеу, Таргът, Редмънд (63 Лонг), Армстронг, Ингс (71 Остин)
Арсенал: Лено, Лихтщайнер (74 Мейтланд-Найлс), Кошчелни, Джака, Бейерин (46 Лаказет), Торейра, Гендузи, Монреал, Мхитарян, Айоби (70 Йозил), Обамеянг