Пиер-Емерик Обамеянг върна Арсенал на победния път, след като вкара два пъти при 3:1 над Бърнли, но лондончани отново не убедиха с играта си. 

Артилеристите за пореден път останаха без суха мрежа и потрепериха в последните минути, но все пак стигнаха до триумфа и подобриха актива си до 37 точки, като ще посрещнат в добро настроение Коледа. Гостите са близо до дъното с 12 точки. 

Месут Йозил започна титуляр за Арсенал във Висшата лига за първи път от 11 ноември, а освен това бе и капитан. Сеад Колашинац премина успешно късния фитнестест и също стартира, а в нападение си партнираха Лаказет и Обамеянг. Рамзи и Торейра останаха на пейката. Гостите обаче също бяха с двама нападатели в лицето на Барнс и Ууд. 

Началото бе вихрено. Първо Мейтланд-Найлс се включи напред и стреля по диагонала, Харт спаси, а след това и Тарковски имаше решаваща намеса, за да не се стигне до гол. Гостите обаче отговориха с контра и удар на Уестууд, който Лено спаси с крак. 

След това Харт се справи с опит на Джака от около 25 метра, преди все пак по-добрата игра на домакините да им донесе успех. В 14-ата минута Йозил направи двойно с Лаказет, след това изведе отлично Колашинац вляво, който върна назад и от няколко метра Обамеянг нямаше как да пропусне и реализира 11-ия си гол за сезона. 

Бърнли опита да реагира, но Уестууд не успя да отправи добър удар при една ситуация. Мейтланд-Найлс пък отново накара Харт да се намесва при негов изстрел. След това гостите изпълниха опасен корнер, но Лено успя да избие, макар и по принцип да не е много силен при високите топки. 

Последваха по-спокойни минути, в които обаче домакините трябваше да направят принудителна смяна, след като Монреал  се контузи и бе заменен от Лихтщайнер. Между Сократис и Барнс пък се получи напрежение, като двамата бяха санкционирани с картони в рамките на няколко минути. Така или иначе паузата дойде при минимален аванс за домакините. 

Скоро след нея домакините на практика си гарантираха успеха. При хубава контра Колашинац взаимодейства с Лаказет, който пък изведе Обамеянг и той реализира с мощен удар, при който имаше и лек рикошет в Мий. 

Крис Ууд не успя да овладее една топка и така пропусна един добър шанс за гостите, които поискаха и дузпа при един корнер за бутане на Колашинац срещу Лонг, но реферът не отсъди такава. 

В 63-ата минута обаче, Артилирестите все пак пуснаха гол и останаха без суха мрежа. При свободен удар Мий отклони топката, след което защитата не успя да изчисти и Ашли Барнс реализира с нисък удар в близкия ъгъл, за да върне интригата, въпреки че преди това имаше късмет да остане на терена заради груби действия срещу Гендузи. 

Малко по-късно лондончани пропуснаха да си върнат аванса от два гола, след като Лаказет не успя да овладее хубаво подаване на Колашинац, докато бе на чиста позиция пред вратата. Гостите също имаха ситуация, но Корк не успя да стреля добре. 

Арсенал опита да контролира ситуацията в оставащото време и до голяма степен го направи, като имаше няколко половинчати ситуации преди в края на стигне до още един гол. 

Месут Йозил нахлу в наказателното поле, не успя да стреля добре, но топката се оказа в краката на резервата Айоби, който вкара. Футболистът на домакините бе в тънка засада, която обаче не бе отсъдена и голът бе признат. 

Арсенал – Бърнли 3:1
 
1:0 Обамеянг 14
2:0 Обамеянг 48
2:1 Барнс 63
3:1 Айоби 91
 
Арсенал: Лено, Мейтланд-Найлс, Сократис, Монреал (37 Лихтщайнер), Колашинац, Джака, Елнени (59 Торейра), Гендузи, Йозил, Лаказет (78 Айоби), Обамеянг
Бърнли: Харт, Бардсли (83 Лоутън), Тарковски, Мий, Лонг, Тейлър, Корк, Уестууд, Хендрик, Барнс (77 Воукс), Ууд (77 Видра)