БАТЕ Борисов шокира неприятно Арсенал на свой терен и постигна изненадваща победа с 1:0 в първия мач от 1/16-финалите на Лига Европа между двата тима.

Единственото попадение падна в последните секунди на първото полувреме и бе дело на Драгун, който реализира с глава от близка дистанция.

Така на практика беларусите имат предимство преди реванша между двата тима, който е след броени дни в английската столица Лондон.

В състава на беларусите личеше името на бившия футболист на "артилеристите" Александър Хлеб, докато гостите бяха без Аарън Рамзи и Месут Йозил в състава, като определено отсъствието на креативни играчи като двамата даде своя негативен резултат. 

Очевидно Унай Емери леко бе подценил срещата, тъй като бе оставил Торейра и Обамеянг на резервната скамейка, но все пак ги пусна в игра малко преди края. И двамата обаче не успяха да помогнат на отбора си.

Гостите останаха с човек по-малко в 85-ата минута заради директен червен картон на Лаказет, който по този начин отпада със сигурност за реванша. 


Срещата започна доста активно за гостите, които се опитваха да стигнат до ранно попадение в противниковата врата още през първите минути на срещата.

Още във 2-ата минута стражът на беларусите попречи на Мхитарян да вкара топката в мрежата му и се намеси отлично, а броени минути след това Мустафи с глава като по чудо не вкара и топката премина много близо покрай страничната греда.

След силния старт на лондончани и липсата на ранен гол играта постепенно се поизравни.

В 22-ата минута обаче Лаказет направи голям пропуск за гостуващия тим и от чиста позиция в наказателното поле стреля доста неточно с глава.

Срещата вървеше към реми на полувремето, но в последните секунди на частта Стасевич центрира от фаул в наказателното поле на Арсенал и Драгун с глава не даде шансове на Чех.

Така беларусите вкараха първи попадение и то в последния момент на първото полувреме.

Гостите започнаха второто полувреме доста по-активно и се втурнаха в търсенето на бърз изравнителен гол.

В 55-ата минута Лаказет успя да вкара топката в мрежата, но попадението бе съвсем резонно отменено заради засада.

Въпреки натиска си лондончани така и не успяваха да стигнат до изравнителен гол, а в 70-ата минута Унай Емери пусна в игра Обемаянг и Торейра на местата на Джака и Мейтланд-Найлс с ясната идея двамата да раздвижат играта.

В 73-ата минута Колашинац бе на косъм да вкара, но прати топката покрай вратата от няколко метра и в крайна сметка пропусна отличен шанс. 

В последните минути напрежението ескалира и в 85-ата минута Лаказет бе изгонен с червен картон от съдията. Той удари с лакът Филипович и бе на момента изгонен. 

До самия край така и не паднаха повече голове, и резултатът остана непроменен. 

БАТЕ Борисов – Арсенал 1:0
1:0 Драгун 45

БАТЕ Борисов: Шербитски, Филипенко, Филипович, Хлеб (58 – Березкин), Риос, Стасевич, Бага, Драгун, Волков, Милич (69 – Дубажич), Скавиш

Арсенал: Чех, Монреал, Кошчелни, Мустафи, Колашинац (74 – Денис Суарес), Мхитарян, Джака (69 – Торейра), Иуоби, Мейтланд-Найлс (68 – Обамеянг), Гендузи, Лаказет