Арсенал отнесе Борнемут с 5:1, за да запази мястото си в топ 4 и да запише 8-а поредна домакинска победа във Висшата лига. 

Артилеристите не бяха съвсем убедителни в защита, но показаха отлична игра в нападение, като Хенрик Мхитарян се отличи с гол и 2 асистенции, а Месут Йозил добави попадение и голов пас, също представяйки се на ниво. 

Лондончани имаха някои колебания само в края на първото полувреме, след което тотално доминираха и с 56 точки продължават борбата за Шампионската лига, като ще бъдат в отлично настроение за дербито с Тотнъм. 

Черешките загубиха за 9-и път поред като гости и останаха с 34 точки, но все още са далеч от опасната зона. Спадът при тях обаче става все по-сериозен и сезонът не се развива никак добре. 


В състава на Арсенал имаше 6 промени от мача със Саутхемптън, след като Унай Емери обяви, че иска повече свежест. Месут Йозил се завърна сред титулярите, а забележителна бе появата на Карл Дженкинсън, който стартира в първенството за лондончани за първи път от ноември 2016-а! Пиер-Емерик Обамеянг бе предпочетен в атака пред Александър Лаказет. За гостите промените бяха само две, като Сърман и Мусе замениха Лерма и Соланке. 

Както и в миналия мач, и в този началото за домакините бе много силно и те започнаха да атакуват, а в 4-ата минута стигнаха и до гол. Клайн и Мефам оставиха дясната зона свободна, останалите двама покриха засадата, а Колашинац изведе Месут Йозил, германецът показа хладнокръвие и спокойно реализира за 1:0. 

Атаките продължиха и малко след това Аке се намеси решаващо след едно подаване на Колашинац, което бе на път да стигне до Обамеянг. Лондончани владееха топката, но в 16-ата минута гостите застрашиха вратата на Артилеристите, само че Джош Кинг стреля над целта с глава. 

Малко след това Фрейзър накара Лено да прави спасяване, а Кошчелни спря добавката на Мусе, така че Черешките определено се събудиха. Те обаче бяха наказани в 27-ата минута, когато Мхитарян пресече едно лошо подаване и намери Йозил, който бе на добра позиция, но в последния момент върна към арменеца и той вкара във втори мач поред, за да увеличи преднината. 

Интригата обаче се върна много бързо. Гендузи бе атакуван от Гослинг на границата на наказателното поле и загуби топката, макар и да останаха съмнения за нарушение. Последва пас към Мусе, който не сбърка и вкара първия си гол във Висшата лига от април миналата година. 

Арсенал опита да отговори и удар на Обамеянг бе блокиран от Смит. Лондончани натиснаха и в 40-ата минута поискаха дузпа за събаряне на Мхитарян, но такава не бе отсъдена. Малко след това Гендузи се включи в нападението и стреля от малък ъгъл, но Боруц не допусна изненада. В крайна сметка паузата дойде при 2:1. 

Много скоро след подновяването на играта обаче, Арсенал успокои феновете си с трети гол. След късо изпълнен свободен удар, Мхитарян центрира, а Кошчелни засече, като топката премина голлинията преди Боруц да я избие. Обамеянг гарантира попадението, което обаче бе на французина. 

След това Фрейзър накара Лено да спасява удара му. Последва удар на Йозил в гредата, но и Гослинг стреля в рамката на домакините като показа, че Борнемут няма да се откаже. 

Само че класата на Арсенал бе сериозна и много бързо домакините вкараха отново. Обамеянг показа скорост и техника изведен от Мхитарян, заобиколи вратаря и вкара спокойно 16-ия си гол от началото на сезона. 

При това положение интригата вече бе ликвидирана, но отборите продължиха да атакуват и головите положения не липсваха. Така в 78-ата минута Лаказет направи 5:1 след страхотно изпълнение на свободен удар. Така французинът вкара в 5-о поредно домакинство и оформи крайния резултат. 

Арсенал – Борнемут 5:1
 
1:0 Йозил 4
2:0 Мхитарян 27
2:1 Мусе 30
3:1 Кошчелни 47
4:1 Обамеянг 59
5:1 Лаказет 78
 
Арсенал: Лено, Дженкинсън, Сократис, Кошчелни, Монреал, Торейра, Гендузи, Мхитарян (64 Лаказет), Йозил, Колашинац (57 Айоби), Обамеянг (71 Суарес)
Борнемут: Боруц, Клайн, Аке, Мефам, Смит (70 Рико), Фрейзър (80 Стъридж), Гослинг, Сърман, Айб (57 Дениълс), Кинг, Мусе