Арсенал взе добър аванс срещу Валенсия в полуфиналите на Лига Европа, след като спечели с 3:1 на „Емиратс“ и ще бъде уверен за реванша другата седмица. 

Лондончани не започнаха добре и изостанаха, но след това направиха обрат още до почивката чрез Александър Лаказет, а в края стигнаха и до още един гол, дело на Пиер-Емерик Обамеянг. Двамата нападатели бяха в основата на всички атаки. 

Мачът предложи много положения и испанският тим определено може да съжалява, че не вкара още голове. Все пак Прилепите запазиха шансове за финал, въпреки че загубиха едва за втори път в 6 мача срещу Артилеристите. 

Валенсия определено започна по-добре и  в 8-ата минута Гарай направи невероятен пропуск. Родриго прати топката във вратарското поле, където защитникът от 4-5 метра стреля над гредата. Това бе наистина огромен пропуск. 

Той обаче не се оказа фатален, защото в 11-ата минута Прилепите поведоха. След корнер Родриго остана сам на далечната греда, върна към близката, където Диакаби успя да се пребори със защитниците и да отбележи отблизо. 

Това шокира лондончани, които в 15-ата минута бяха на път да изостанат още по-сериозно. Парехо стреля от около 20 метра, Чех изби, а Мейтланд-Найлс реши да връща с глава към вратаря. Той обаче удари топката твърде слабо и Гедеш стигна пръв до нея, но от въздуха я прати над целта. 

Това се оказа важен пропуск, защото в 18-ата минута домакините изравниха. Лаказет започна атаката от центъра, като изведе брилянтно в коридор Обамеянг и продължи движението си напред. Съотборникът му смени посоката, елиминирайки защитник и вратар, след което върна към французина, който вкара на празна врата за 1:1. 

Това върна увереността на лондончани и в 25-ата минута те направиха пълен обрат. Джака центрира отляво, а Лаказет се измъкна зад защитата и стреля с глава. Вратарят Нето изби, но топката рикошира в гредата и премина с около половин метър зад голлинията. Часовникът върху ръката на съдията сигнализира и голът бе факт. 

Сега пък бе ред на гостите да се разколебаят и Лаказет не успя да стреля добре малко след това, а в 34-ата минута Обамеянг остана сам и стреля атрактивно от въздуха, но топката отскочи твърде много от земята и прелетя над целта. 

До почивката домакините имаха инициативата, но до нови голове не се стигна. Така или иначе обаче, се получаваше много интересен и атрактивен двубой. 

След паузата действията бяха по-спокойни и затова добрите положения в първите минути липсваха. Испанците обаче изглеждаха по-настойчиви в тях, но и двата отбора не бяха прецизни в последната фаза. 

Все пак в 63-ата минута домакините създадоха опасно положение. Обамеянг размина Габриел Паулиста отляво и стигна до границата на наказателното поле, след което центрира към далечната греда, където Лаказет плонжира в търсене на хеттрика си, но не успя да уцели топката и гостите изчистиха. 

Малко след това Колашинац опита удар, а топката се отби в Обамеянг е попадна в свободния Лаказет. Французинът стреля от няколко метра, но Нето изби, като топката пак се върна в нападателя, който при втория си опит пак намери тялото на стража и пропусна да вкара. 

Последва шанс и за Валенсия отново след статично положение и удар на Диакаби, но Мустафи изби от голлинията. В 73-ата минута Чех спря удар на влезлия малко по-рано Гамейро, след като Прилепите определено станаха доста опасни. 

В 78-ата минута все пак Габриел трябваше да прави отчаян шпагат, за да изпревари Обамеянг и да избие в корнер. В 90-ата минута обаче, домакините направиха успеха си още по-убедителен. Първо вратарят изби силен удар на Лаказет, а след това Колашинац центрира към далечната греда, където от малък ъгъл, но с много майсторски удар от въздуха, Обамеянг вкара и оформи крайното 3:1. 

Арсенал – Валенсия 3:1
 
0:1 Диакаби 11
1:1 Лаказет 18
2:1 Лаказет 25
3:1 Обамеянг 90
 
Арсенал: Чех, Мустафи, Сократис, Кошчелни (83 Кошчелни), Мейтланд-Найлс, Гендузи (58 Торейра), Джака, Колашинац, Йозил (76 Мхитарян), Лаказет, Обамеянг
Валенсия: Нето, Пичини, Габриел Паулиста, Гарай, Ронкалия, Гая, Солер (71 Вас), Диакаби, Парехо, Родриго (88 Санти Мина), Гедеш (71 Гамейро)