Арсенал се класира за първи път на финала в Лига Европа, след като победи Валенсия с 4:2 в реванша на стадион "Местая". Така "артилеристите" преодоляха полуфиналната фаза с общ резултат 7:3.

Началото тази вечер по нищо не показваше, че момчетата на Унай Емери ще си решат домашното сравнително лесно. Рожденикът Кевин Гамейро откри на празна врата, а Валенсия натискаше и вторият гол се "печеше".

Точно тогава Арсенал изравни от нищото. Александър Лаказет асистира за бомбения изстрел на Пиер-Емерик Обамеянг, а четири минути след почивката французинът се разписа и изпепели надеждите на "прелепите".

Гамейро отново вкара на късмет след няколко рикошета, но вторият гол на Обамеянг окончателно сложи точка на спора. В 89-ата минута африканецът оформи своя хеттрик. На 29 май Арсенал ще спори на финала в Баку с Челси или Айнтрахт Франкфурт.


Домакините откриха резултата десетина минути след началото, когато осъществиха бърза акция отляво. Родриго намери непокрития Кевин Гамейро с хубаво подаване и той вкара на празна врата.

Малко след това Гамейро не реагира по най-добрия начин при изненадващия шут на Родриго, защото топката се озова неочаквано в краката му. Последва страховит снаряд с левачката на най-добрия на терена Родриго, но кълбото профуча покрай гредата.

Вторият гол във вратата на лондончани се "печеше", но точно тогава Арсенал изравни от нищото. Александър Лаказет се пребори за висока топка в половината на съперника и изведе Пиер-Емерик Обамеянг сам срещу вратаря. Габонецът не се уплаши и завърши майсторски с външен фалц.

Изстрел на Обамеянг попадна в обсега на вратаря, а след това Валенсия отвърна с неточен удар на Парехо. При най-интересната акция до края на първата част шут на Лаказет облиза гредата.

Изключително дейният Александър Лаказет се озова в прегръдките на своите пет минути след почивката, когато вкара безценния втори гол за Арсенал. Той беше намерен от Торейра и след завъртане прати топката в долния десен ъгъл.

Преди да изтече час игра рожденикът Гамейро вкара втория си гол в мача след невероятна доза късмет. Той отново застана на пътя на топката след шут на Родриго, но този път успя да добута топката с пета, възползва се от лошата намеса на Петер Чех и отново вкара на празна врата.

Валенсия се опита да стигне по някакъв начин до трети гол, но вместо да вкара, инкасира такъв. Мейтлънд-Найлс спринтира отдясно и центрира в наказателното поле, където Обамеянг се оказа най-бърз и вкара от движение в долния десен ъгъл.

Хосе Гая отправи истински снаряд в 83-ата минута, но топката профуча покрай десния страничен стълб.

В 89-ата минута Обамеянг оформи своя хеттрик. Той първо комбинира с Гендузи, после игра на двойно с Хенрик Мхитарян и простреля вратаря на съперника с мощен удар в горния десен ъгъл.


Валенсия - Арсенал 2:4

1:0 Кевин Гамейро - 11'
1:1 Пиер-Емерик Обамеянг - 17'
1:2 Александър Лаказет - 50'
2:2 Кевин Гамейро - 58'
2:3 Пиер-Емерик Обамеянг - 69'
2:4 Пиер-Емерик Обамеянг - 89'