Ливърпул - Арсенал, мач от 25-я кръг на английската Висша Лига. Стадион "Анфийлд", начало 14.45 часа.

 

Групата на Ливърпул за мача:

Вратари: Миньоле, Джоунс
Защитници: Кели, Шкъртел, Туре, Фланаган, Сисоко
Полузащитници: Джерард, Хендерсън, Стърлинг, Коутиньо, Алън, Моузес, Ибе
Нападатели: Стъридж, Суарес, Алберто, Аспас

Контузени: Агер, Сако, Лукас, Енрике, Джонсън, Коатес

Групата на Арсенал:

Вратари: Шчесни, Фабиански,
Защитници: Саня, Мертезакер, Косиелни, Гибс, Монреал, Вермаелен, Дженкинсън
Полузащитници: Артета, Росицки, Уилшър, Йозил,  Касорла, Окслейд-Чембърлейн
Нападатели: Жиру, Подолски, Гнабри, Бендтнер

Контузени: Шелстрьом, Уолкът, Рамзи, Диаби
Извън групата: Мияичи, Саного

Наказан: Фламини

 

ПРОГНОЗА: Ливърпул посреща Арсенал в дербито на кръга от английската Висша Лига. Мачът е първият голям тест за двата тима от нова година насам и ще даде допълнителна яснота къде се намират те спрямо поставените си цели.

И двата тима показват страхотно представяне през този сезон, но една от основните критики към тях е тази, че не успяват да постигнат резултат в големите мачове. И в натовареният коледен период и двата отбора дадоха основание за тези твърдения.

Арсенал загуби тежко от Манчестър Сити и направи само 0:0 като домакин на Челси, докато Ливърпул загуби и двата мача с  по 1:2. Все пак трябва да се признае, че "Мърсисайдци" играха добре в тях и само малшансът им попречи да вземат нещо.

Сега и пред двата отбора се открива отлична възможност да вземат победа в голям мач, която да запуши устата на критиците и да вдъхне допълнителна мотивация в отбора. Ливърпул записа две разочароващи равенства в последните си три мача и победа сега ще се отрази страхотно за вдигане на духа. За Арсенал пък това е първият от серията от 4 поредни тежки мача и добро начало със сигурност ще бъде добре дошло за набиране на инерция.

Така залогът в мача ще е нещо повече от три точки и съответно зарядът ще е висок. И двата тима имат своите проблеми, с които трябва да се справят. За Ливърпул те са най-вече в защита, където Даниел Агер и Мамаду Сако все още не са възстановени. Дълготрайно контузени са Лукас Лейва, Глен Джонсън и Хосе Енрике. В Арсенал пък проблемите са в халфовата линия, където са контузени Аарън Рамзи и новото попълнение Ким Шелстрьом, а Матийо Фламини е наказан.

Ливърпул се представя много добре като домакин и в последните си 10 мача на "Анфийлд" има 9 победи и 1 равенство, като е вкарал цели 33 гола. Арсенал обаче е най-добрият гост в лигата и няма загуба в 8 поредни мача в първенството, от които спечели 6.

В директните двубои между двата тима "артилеристите" имат предимство напоследък. Те имат само една загуба в последните 13 мача, от които са спечелили 5 победи и са записали 7 равенства. На "Анфийлд" те имат две поредни победи. Това вероятно ще даде увереност на гостите, но тя може да ги подведе и да им изиграе лоша шега.

Все пак трябва да се отбележи това, че когато Лоран Косиелни и Пер Мертезакер играят пълни 90 минути, Арсенал никога не е губил. Затова и сега гостите може да си тръгнат без загуба. По-вероятно е обаче това да означава равенство.


Резултат: 1:1