Арсенал стигна до изключително драматична победа над Астън Вила с 3;2 в двубой от шестия кръг на английската Виша лига, игран на стадион "Емиратс".

Футболистите на мениджъра Унай Емери допуснаха попадение в началото на мача, което беше дело на Джон МакГин (20'). Като за капак на всичко, "артилеристите" останаха с човек по-малко, след като Ейнзли Мейтланд-Найлс бе изгонен. 

През втората част домакините изравниха чрез Никола Пепе (59'), който бе точен от дузпа. Бирмингамци обаче отново дръпнаха, благодарение на Уесли (60'). След това обаче два бързи гола на Калъм Чеймбърс (81') и Пиер-Емерик Обамеянг (84') сложиха точка на изключително драматичната среща.

Така Арсенал стигна до четвъртото място в класирането с актив от 11 точки, колкото имат и Уест Хем и Лестър. Астън Вила пък е на 18-о място с 4 пункта.

Двубоят започна двуостро, като гостите успяха да нанесат първи точен удар по посока на вратата в третата минута. Джон МакГин получи подаване около границата на наказателното поле и стреля по земя. Топката бе насочена към долния десен ъгъл, но стражът Бернд Лено не позволи изненада.

В 17-ата минута след разбъркване в наказателното поле, топката стигна до краката на Пиер-Емерик Обамеянг, който без да се колебае стреля. Вратарят Том Хийтън обаче успя да спаси.

Три минути по-късно гостите поведоха в резултата. Джак Грийлиш отправи прекрасно диагонално центриране, което стигна до Джон МакГин, който подложи крак и прати топката във вратата.

В 27-ата минутиа "артилеристите" можеха да възстановят равенството. Букайо Сака се възползва от пространството пред себе си и шутира от средно разстояние, но за негов малшанс топката се отклони на сантиметри встрани от лявата греда.

След като на няколко пъти си поигра с нервите на съдията Джонатан Мос, Ейнзли Мейтланд-Найлс бе пратен под душовете предварително, след като получи втори жълт картон в края на първото полувреме.

Втората част започна добре за "артилеристите", които получиха правото да изпълнят дузпа. Бьорн Енгелс повали в наказателното поле Никола Пепе и главният рефер посочи бялата точка. С отговорността се нагърби самият Пепе и не сгреши - 1:1.

Радостта на домакините бе изключително кратка, тъй като Астън Вила успя отново да поведе минута по-късно. Джак Грийлиш пусна успореден на голлинията пас на крака на Уесли в наказателното поле, който се нагласи и запрати топката в долния десен ъгъл.

В 67-ата минута Давид Луиш изпълни добре пряк свободен удар, пращайки топката под напречната греда. Том Хийтън обача демонстрира класа и успя да спаси.

В 81-ата минута обратът започна. Влезлият като резерва Калъм Чеймбърс беше на точното място в точното време, за да овладее отбитата топка в наказателното поле и да я изстреля във вратата.

Три минути по-късно Пиер-Емерик Обамеянг успя да се разпише след великолепно изпълнение на пряк свободен удар и успя да донесе победата за отбора си.

В добавеното време на срещата гостите претендираха за дузпа, след като имаше игра с ръка в наказателното поле, но Джонатан Мос остана безмълвен.

Арсенал - Астън Вила 3:2

Голмайстори: Джон МакГин (20'), Никола Пепе (59'д.), Уесли (60'), Калъм Чеймбърс (81'), Пиер-Емерик Обамеянг (84')

Арсенал: Лено, Мейтланд-Найлс, Сократис, Луиш, Колашинац, Гендузи, Джака (Уилък 72'), Пепе, Себайос (Торейра 72'), Сака (Чеймбърс 46'), Обамеянг
Мениджър: Унай Емери

Астън Вила: Хийтън, Гилбер, Енгелс, Мингс, Тейлър, Накамба (Хърихейн 85'), МакГин, Грийлиш, Трезеге (Елмохамади 70'), Ел-Гази, Уесли
Мениджър: Дийн Смит

Лондон, стадион "Емиратс"
Съдия: Джонатан Мос
Жълти картони: Мейтланд-Найлс, Гендузи, Джака, Пепе, Лено, Обамеянг (Арсенал); Енгелс (Вила)
Червен картон: Мейтланд-Найлс (Арсенал)