Арсенал спря пропадането си и сложи край на серията от 9 поредни мача без победа във всички турнири след 3:1 над Уест Хям като гост, затваряйки 16-ия кръг на първенството. 

Артилеристите и сега не бяха убедителни и трябваше да правят обрат през второто полувреме, но най-важното е, че спечелиха за първи път от месец и половина. Във Висшата лига пък не бяха триумфирали от 6 октомври срещу Борнемут. 

Чуковете имаха своите моменти, но се сринаха само за 10 минути. Загубата е под №7 за тях в последните 10 мача от шампионата и Мануел Пелегрини може би ще се окаже следващият уволнен мениджър. 

Фреди Люнгберг направи серия промени в състава на Арсенал, като Никола Пепе и Габриел Мартинели стартираха в предни позиции. Непосредствено преди мача пък Ектор Бейерин се контузи и бе заменен от Ейнсли Мейтланд-Найлс. 

Гостите овладяха инициативата и притежанието на топката, докато домакините залагаха на контрите и в 5-ата минута Михаил Антонио стреля неточно. Последваха минути, в които не се случваше нещо кой знае какво. 

Напражението се усещаше на терена и качеството при отиграванията липсваше. В 22-ата минута домакините поискаха дузпа за нарушение на Джака срещу Фелипе Андерсон. Майк Дийн бе категоричен, че такава няма, а и след бърза намеса на ВАР, играта продължи. 

Последва точен, но слаб удар на Форналс, преди Киърън Тиърни от гостите да получи контузия в рамото след сблъсък с Антонио и да се наложи да напусне. Чуковете продължиха да бъдат по-опасни и Антонио накара Лено отново да се намесва. 

Така се стигна и до 38-ата минута, в която домакините поведоха. След корнер топката не бе избита добре, напрежението остана и Райс подаде на Форналс вдясно, а той центрира. Анджело Огбона налетя към топката и засече с глава, след което се получи рикошет в тялото на Мейтланд-Найлс и топката спря в мрежата. Последва намеса на ВАР за игра с ръка, но такава нямаше и попадението бе зачетено. 

Паузата дойде при аванс за домакините, докато и след нея на гостите липсваше качество в предни позоции. Торейра стреля неточно, докато на другия край Снодграс получи шанс да накаже грешка на Джака, но ударът му не бе достатъчно добър и след рикошет излезе в корнер, който не донесе нищо. 

Последва обаче още една възможност за домакините, при която Райс стреля остро и точно, но Лено спаси. И това се оказа важно, защото малко след това Арсенал изравни. 

Колашинац се включи в лявата зона на атаката, след което подаде отлично към Габриел Мартинели и той с прецизен изстрел в далечния ъгъл отбеляза. Попадението шокира Чуковете, които скоро след това вече изоставаха. Никола Пепе получи вдясно, но чукна топката навътре, за да се освободи и майсторски стреля в далечния ъгъл, за да вкара първия си гол от игра за Артилеристите. 

Докато домакините се чудеха какво става, всичко за тях на практика приключи. Йозил намери свободния Пепе, който пък подаде добра топка за Обамеянг и той вкара за 1:3! 

Пепе опита да спечели дузпа малко по-късно, но не му се получи, но така или иначе до края Уест Хям не създаде нищо особено и допусна нова загуба, оставайки с 16 точки, докато Арсенал вече е с 22 и се изкачва на 9-о място. 

Уест Хям – Арсенал 1:3
 
1:0 Огбона 38
1:1 Мартинели 60
1:2 Пепе 66
1:3 Обамеянг 69
 
Уест Хям: Мартин, Фредерикс, Балбуена, Огбона, Кресуел (51 Масуаку), Снодграс (77 Холанд), Нобъл, Райс, Форналс, Андерсон (72 Алер), Антонио
Арсенал: Лено, Мейтланд-Найлс, Чеймбърс, Сократис, Тиърни (29 Колашинац), Джака (86 Гендузи), Торейра, Пепе (88 Нелсън), Йозил, Мартинели, Обамеянг