Манчестър Сити отнесе Арсенал с 3:0 в 17-ия кръг на Висшата лига насред неговия „Емиратс Стейдиъм”, за да се върне на победния път във Висшата лига. Това бе мач №200 за Пеп Гуардиола начело на шампионите. 

Кевин де Бройне бе в центъра на събитията, след като се отчете с 2 гола и асистенция, а тимът му подобри актива си до 35 точки, на 14 от Ливърпул, но вече на 4 от втория Лестър. 

В същото време лондончани отново бяха трагични в защита и нямаха никакви шансове да вземат нещо, при това без да изглеждаше, че съперникът им играе на пълни обороти. Те са 9-и с 22 точки. 

В състава на Арсенал Габриел Мартинели запази мястото си и стартира, а Пепе, който бе под въпрос, също започна. За гостите изненадата бе включването на Фил Фодън сред титулярите. 

Началото бе мечтано за Гражданите, които поведоха още във 2-ата минута. Фернандьо напредна в половината на домакините, след което от аутлинията върна към Кевин де Бройне, който завърши с прецизен удар. 

Мартинели бе активен за домакините и в 8-ата минута накара Едерсон да се намесва след пробива му отляво. Гражданите продължида да действат спокойно и да чакат удобни шансове и в 15-ата минута удвоиха аванса. 

Фодън намери Де Бройне, който пък направи двойно с Жезус и проби отляво. Защитата на домакините бе безпомощна срещу него и след като белгиецът влезе в наказателното поле, подаде на далечната греда, където непокритият Стърлинг спокойно реализира на почтни празна врата. 

Лондончани владееха повече топката, но без да стигат до чисти ситуации. Удар на Гендузи бе блокиран, след което французинът доста театрално падна в наказателното поле в опит да спечели дузпа, но реферът го пожали и не му показа жълт картон. 

Шампионите продължиха да играят спокойно, а Арсенал бе трагичен в защита и в 40-ата минута Де Бройне отново вкара. Белгиецът получи пред наказателното поле, обърна се и без да има кой да го посрещне, стреля неспасяемо с левия крак, за да отбележи второто си попадение. 

Той бе на сантиметри от хеттрика си само 2 минути по-късно, когато отправи нов отличен шут от 17-18 метра, но Лено успя да докосне топката, след което тя се отби от страничната греда и до попадение не се стигна.

Второто полувреме започна с неточен удар на Обамеянг с глава, а след това Торейра стреля ужасавящо високо над целта от добра позиция. Сити отговори с неточен изстрел на Фодън, който малко след това бе заменен от Бернардо Силва. 

Йозил пък вбеси феновете на Арсенал окончателно, след като при смяната си вместо да побърза бавно-бавно се отправи към страничната линия и очаквано отнесе вълна от обиди. 

В 62-ата минута Жезус бе близо до нов гол, след като се впусна напред след грешка на Чеймбърс, но Лено направи добро спасяване.  Последваха още ситуации, при които гостите не бяха прецизни при завършващото подаване, както и пред вратата на домакините и не успяха да стигнат до нов гол, но така или иначе записаха впечатляваща победа. 

Арсенал – Манчестър Сити 0:3

0:1 Де Бройне 2
0:2 Стърлинг 15
0:3 Де Бройне 40

Арсенал: Лено, Мейтланд-Найлс, Чеймбърс, Сократис, Колашинац (41 Сака), Гендузи, Торейра (81 Уилок), Пепе, Йозил (59 Смит-Роу), Мартинели, Обамеянг
Ман Сити: Едерсон, Уокър, Отаменди, Фернандиньо, Менди (85 Зинченко), Родри, Гюндоган (70 Марез), Стърлинг, Фодън (56 Б. Силва), Де Бройне, Жезус