Арсенал - Евертън, мач от 15-я кръг на английската Висша Лига. Стадион "Емиратс", начало 18.00 часа

 

Групата на Арсенал:

Вратари: Шчесни, Фабиански,
Защитници: Гибс, Монреал, Дженкинсън, Мертезакер, Косиелни, Вермаелен
Полузащитници: Фламини, Рамзи, Йозил, Касорла, Артета, Уилшър, Росицки
Нападатели: Жиру, Гнабри, Бендтнер, Парк, Уолкът

Контузени: Саня, Подолски, Диаби, Окслейд-Чембърлейн, Саного, Мияичи

 

ПРОГНОЗА: Арсенал посреща Евертън в дербито на кръга в английската Висша Лига. Един срещу друг се срещат първия срещу петия в класирането.

Мачът е още по-интересен заради факта, че и двата отбора се намират в добра форма. Вчера пък повечето директни съперници за призовите места се провалиха и така сега залогът е още по-висок.

При успех Арсенал ще се откъсне на 7 точки пред вторите Ливърпул и Челси, докато за Евертън победа ще значи влизане в топ 4 на мястото на Манчестър Сити.

И двата тима имат някои кадрови проблеми, но не може да се говори за криза със състава. За Арсенал отново няма да бъде на линия Бакари Саня, докато за Евертън продължава да отсъстват Лейтън Бейнс, Дарън Гибсън и Аруна Коне.

"Артилеристите" би трябвало да са малко по-свежи, тъй като през седмицата Арсен Венгер направи някои ротации в състава и така Оливие Жиру, Киерън Гибс, Микел Артета и Джак Уилшър получиха почивка.

Статистиката от последните мачове между двата тима е категорично в полза на Арсенал. Лондончани се намират в серия от 12 мача без загуба от "Карамелите" във Висшата Лига - 8 победи и 4 равенства. Като домакин пък Арсенал е цели 17 мача без загуба от Евертън - 14 победи и 3 равенства.

Миналият сезон обаче Евертън разочарова Арсенал на "Емиратс" в доста важен мач и за двата тима в битката за топ 4. Тогава гостите практически сами сложиха точка на шансовете си за Шампионска Лига, но въпреки това играха много дефанзивно и изкопчиха точката.

Сега ситуацията е по-различна, тъй като е доста по-рано през сезона. Така че със сигурност може да се очаква също толкова корава игра от Евертън. А тимът на Роберто Мартинес има възможността да се опълчи на Арсенал. Всъщност Евертън е отборът с най-малко загуби в първенството - само една от началото на сезона.

Защитата също е впечатляваща и в последните 6 мача Евертън има 5 сухи мрежи. Същото обаче може да се каже и за Арсенал, който има 6 сухи мрежи в последните си 7 мача.

Така по всяка вероятност предстои много оспорван и равностоен мач, в който отборът, който стигне първи до гол, може би ще се окаже победител. Също толкова вероятно е обаче нито един от двата тима да не успее да пробие съперниковата защита.

 

Резултат: 0:0