Арсенал измъкна 3:2 от Евертън в страхотен мач от 27-ия кръг на Висшата лига, от който гостите определено заслужаваха да вземат нещо, но в крайна сметка останаха с празни ръце. 

Двубоят предложи много положения, обрати и интрига до последно, преди все пак лондончани да продължат доминацията си над съперника в Северен Лондон, като серията им без загуба у дома срещу Карамелите вече е 24 мача, от които 20 победи. 

Пиер-Емерик Обамеянг напомни за себе си с два гола и в крайна сметка хората на Микел Артета увеличиха серията си без загуба в първенството на 7 мача и изпревариха опонента си, като имат 37 точки. 

Евертън остана с 36, но отново игра много добре като имаше повече положения, но липсата на прецизност пред вратата на домакините им попречи да стигнат поне до равенство. 

Началото едва ли можеше да бъде по-добро за гостите. Не бе изминала и минута, когато Себайос направи нарушение, а от свободния удар последва опасно центриране. Давид Луис не се справи, което даде възможност на Доминик Калвърт-Люин по акробатичен начин да стреля от въздуха и да даде аванс на Карамелите. 

Това бе сериозен шок за лондончани, които все пак опитаха да отговорят и Бейерин стреля неточно след подаване на Пепе. Последва обаче възможност за Алекс Айоби, чийто силен изстрел не бе точен. 

Артилеристите определено се подобриха, въпреки че Колашинац получи контузия и трябваше да напусне. Нкетиа стреля опасно, но неточно, преди Пепе да накара Пикфорд да спасява удара му. 

В 27-ата минута обаче, домакините изравниха. Влезлият от пейката Букайо Сака центрира отлично отляво и Нкетиа бе на точното място, за да засече отблизо и да направи 1:1. 

Това вдъхнови Артилеристите, които само 6 минути по-късно вече водеха. Давид Луис даде отлична топка зад защитата, а Обамеянг избяга зад гърба на Сидибе, след което стреля отлично в далечния ъгъл в стил „Тиери Анри”, правейки 2:1. 

Евертън играеше добре и изглеждаше опасен, но в тези минути гостите не успяваха да стигнат до чисти ситуации. В 40-ата минута Сидибе доста рисковано влезе на шпагат срещу Сака, който падна, но защитникът на гостите все пак игра с топката. В края на полувремето Ричарлисон засече центриране от свободен удар, но стреля над вратата с глава.  

Малко след това бразилецът едва не предизвика масово сбиване след остро действие срещу Себайос, но всичко бързо се успокои. Дълбоко в добавеното време обаче, гостите изравниха. След корнер топката бе върната пред вратата, Йери Мина отклони с глава, а в близост до голлинията Ричарлисон успя да докосне топката и някак си преодоля Лено, който сякаш можеше да се справи и по-добре – 2:2!

Веднага след подновяването на играта обаче, феновете на Арсенал отново ликуваха. Бяха изминали едва 22 секунди, когато Пепе центрира и Обамеянг засече с глава, за да направи 3:2! Защитата на Евертън определено не бе започнала второто полувреме и се провали тотално. 

След няколко по-спокойни минути гостите заиграха по-силно в нападение и първо Калвърт-Люин се размина на сантиметри с едно подаване от крилото, а след това стреля по диагонала отдясно, но Лено беше сигурен и улови. 

На терена след 112 дни отсъствие заради тежка контузия за Сините се завърна Андре Гомес, който бе бурно аплодиран от феновете. 

Карамелите продължиха да бъдат по-опасни и на няколко пъти Калвърт-Люин пропусна да се възползва. Първо не успя да вкара отблизо, макар че може би бе в засада, а след това не успя да засече от вратарското поле. Ричарлисон стреля опасно, но Лено спаси с крак. 

В 86-ата минута всичко можеше да приключи след грешка на Пикфорд, който подаде лошо, Арсенал отне и Нкетиа стреля, но в напречната греда. Малко след това Лено спаси домакините, след като излезе отлично извън наказателното поле и успя да изпревари Ричарлисон, който бе на път да се измъкне на чиста позиция. 

В добавеното време Калвърт-Люин прати топката на сантиметри от вратата след центриране отдясно и в крайна сметка Арсенал оцеля, за да запише важна победа. 

Арсенал – Евертън 3:2

0:1 Калвърт-Люин 1
1:1 Нкетиа 27
2:1 Обамеянг 33
2:2 Ричарлисон 45+4
3:2 Обамеянг 46

Арсенал: Лено, Бейерин, Мустафи, Луис, Колашинац (18 Сака), Джака, Себайос (76 Торейра), Йозил (82 Гендузи), Пепе, Обамеянг, Нкетиа
Евертън: Пикфорд, Сидибе, Холгейт, Мина, Бейнс, Делф (82 Кийн), Шнайдерлен (59 Гомес), Сигурдсон, Айоби (60 Бернард), Ричарлисон, Калвърт-Люин