Лестър стигна до важна точка в битката за Топ 4 във Висшата лига, след като направи 1:1 на терена на Арсенал в напрегнат и качествен двубой от 34-ия кръг. 

Артилеристите повесоха в средата на първото полувреме, а след това пропуснаха и други положения, като Петер Шмайхел ги разочарова със серия намеси. 

След паузата обаче, домакините останаха с човек по-малко и Джейми Варди донесе важната точка за състава на Брендън Роджърс. 

Така серията на Артилеристите от 3 поредни победи в шампионата, при това със суха мрежа, бе прекъсната, докато Лисиците са без успех навън в 6 последователни срещи, но поне не загубиха. 

В състава на домакините имаше 2 промени от предишния мач, като Ектор Бейерин и Александър Лаказет стартираха вместо Седрик и Еди Нкетиа. Месут Йозил и Матео Гендузи отново бяха извън групата. За гостите липснаха Бен Чилуел и Джеймс Мадисън, като Райън Бенет замени защитника. 

Началото бе равностойно, като гостите първи стигнаха до два удара. Варди и Ихеанамо обаче, не успяха да преодолеят Мартинес, като особено втората ситуация бе изключително добра. 

Темпото бе високо и Арсенал също започна да бъде активен в предни позиции, но на домакините липсваше прецизност. В 21-та минута Тиърни стреля силно от трийсетина метра, но Шмайхел спаси, след което веднага опита да изведе Айосе, но Мартинес внимаваше и излезе пред наказателното поле, за да избие. 

Само секунди след това, Артилеристите поведоха. Дани Себайос намери Букайо Сака, който се справи със Союнджу, след което подаде отлично към далечната греда, където Обамеянг засече в мрежата. Това бе 20-ият гол на нападателя в първенството. 

В 26-ата минута Оба-Оба опита да върне жеста, след като Лаказет го изведе отляво, но се провали при паса пред вратата. В 33-ата минута Шмайхел се отчете с отлично спасяване, след хубава комбинация, при която Сака намери Лаказет, но французинът не успя да вкара. 

В 36-ата минута Лестър вкара, но голът бе отменен за нарушение на Ихеаначо срещу Колашинац, а освен това имаше и засада. Арсенал обаче оставаше по-опасен и Шмайпел се справи с нов опит на Лаказет. В крайна сметка обаче, домакините водеха с 1:0 на почивката. 

След нея домакините продължиха да бъдат по-опасни и Давид Луис накара Шмайхел да спасява прекия му свободен удар в 52-ата минута. 3 минути след това Варди достави отлична топка отдясно към Ихеаначо, който стреля остро от въздуха, но Мартинес се справи отлично. 

Точно преди втората пауза домакините вкараха отново, този път след корнер, когато Лаказет се раписа, но попадението не бе зачетено след много тънка засада, потвърдена и от ВАР. 

15 минути преди края обаче, ситуацията за Арсенал се усложни и тимът остана с човек по-малко. Влезлият малко по-рано Еди Нкетиа не прецени добре едно единоборство и атакува опасно с високо вдигнат крак Джъстин. Последва преразглеждане от ВАР, нов поглед към ситуацията от ВАР и в крайна сметка реферът може би правилно, изгони младока. 

В 79-ата минута Варди се измъкна, но не успя да вкара с удар под ъгъл, а вероятно бе и в засада. В 84-ата минута обаче, Лисиците изравниха. Грей подаде отлично отдясно и Варди засече от чиста позиция. 

Ситуацията обаче отново отиде при ВАР, тъй като имаше сериозни съмнения за засада, както и за докосване на топката от Айосе Перес. В крайна сметка обаче, голът остана. 

Дълбоко в добавеното време Денис Прат получи шанс и стреля от границата на наказателното поле, но над вратата и така двубоят завърши наравно. 

Така Лестър вече има 59 точки, но вече е 4-и, като все пак не може да бъде изместен от Манчестър Юнайтед. Арсенал е с 50, но шансовете за Европа почти свършиха. 

Арсенал – Лестър 1:1
 
1:0 Обамеянг 21
1:1 Варди 84
 
Арсенал: Мартинес, Бейерин, Мустафи, Луис, Колашинац, Тиърни, Джака, Себайос (80 Торейра), Сака (71 Уилок), Обамеянг (93 Мейтланд-Найлс), Лаказет (71 Нкетиа)
Лестър: Шмайхел, Бенет (76 Грей), Еванс, Союнджу, Джъстин, Ндиди (82 Прат), Тилеманс, Обрайтън (59 Фухс), Ихеаначо (59 Х. Барнс), Айосе Перес, Варди