Звездата на Атлетико Мадрид Антоан Гризман е най-скъпоплатеният френски спортист, обяви "Екип". Изданието изготви специална класация за заплатите и приходите във френския спорт за 16-а поредна година, а Гризман я оглавява за пръв път в кариерата си.

Нападателят на Атлетико е първият местен спортист, който преминава границата от 30 милиона евро годишно. Заплатата му в момента е 20 милиона евро, двойно по-голяма от миналата година заради това, че удължи договора си с "дюшекчиите". 

След световното първенство през миналото лято, когато Франция спечели световната титла, Гризман увеличи и приходите си от спонсори. Те възлизат на 13 милиона евро и така общите приходи на Гризман за годината са 33 милиона евро.

Голям скок в класацията прави младата звезда на френския футбол Килиан Мбапе. Нападателят на ПСЖ, който беше избран за №1 в родината си има приходи от 24.7 милиона евро. Това го изстрелва с девет позиции до второто място.

Заплатата му на месец в ПСЖ е 1.73 милиона евро, което го прави втория най-скъпоплатен играч на тима след Неймар (3 млн. месечно). Мбапе подписа и дългогодишни спонсорски договори с големи компании, сред които "Найки" и производителят на часовници Hublot, който му плаща 4 милиона.

Трети в класацията е досегашният №1 Пол Погба. Халфът на Манчестър Юнайтед печели 22.1 милиона евро годишно, като при него няма промяна от миналогодишното издание на класацията на "Екип". След като Гризман и Мбапе получиха сериозно увеличение на приходите обаче, Погба пада с две позиции надолу, пише "Дневник".

Заплатата на Погба е 1.4 милиона евро месечно. Той обаче има доста спонсорски договори, най-големият сред които е с "Адидас". Халфът се обвърза за 10 години с германската компания срещу 40 милиона евро, а след световната титла през миналото лято получи бонус.

Четвърти е Карим Бензема от Реал Мадрид с 22 милиона евро приходи на година. Нападателят, който не е част от националния отбор, се изкачва с едно място.

В топ 10 попадат още двама футболисти – Осман Дембеле (седми) от Барселона и Франк Рибери (десети) от Байерн Мюнхен. Нападателят на Барселона се изкачва с три позиции, като приходите му са 19.1 милиона евро, а тези на ветерана Рибери - 14.3 милиона евро. Той губи едно място в сравнение с миналогодишната класация.

Останалите в топ 10 са представители на баскетбола, всички играещи в НБА. Центърът на "Шарлът хорнетс" Никола Батум е пети с 20.9 милиона евро, следван от Руди Гобер от "Юта джаз" с 20.6 милиона евро.

Осми е Жоаким Ноа от "Мемфис гризлис" (17.5 милиона евро), а зад него се нарежда Еван Фурние от "Орландо меджик" с 15.2 млн.