Последният ден от лекоатлетическата програма в Рио донесе голяма радост за българската група на игрите. Мирела Демирева направи страхотно състезание – в сектора за скок на височина грабна сребро.

Очакваше се дълъг и изнурителен финал, защото в решителната надпревара излязоха 17 състезателки – с 5 повече от нормалното. Толкова покриха квалификационната норма преди три дни.

Демирева излезе със самочувствие, тъй като този сезон има стабилни резултати – лично постижение от 197 см и медал от европейското в Амстердам.

Изненадващо началната височина бе твърде висока – 188 см. Обикновено на големи първенства във финалите се тръгва от 180-182 см. Големият брой скачачки вероятно е накарал съдиите да повдигнат стартовата летва, за да съкратят дължината на състезанието. Но дори и тези намеси на арбитрите не успяха да сведат борбата под два часа.

Демирева тръгна разочароващо – първи фаул на 188 см, които преодоля от втория път. Само 6 от 17-те финалистки сбъркаха на стартовата височина. На 193 см обаче картината се промени. Българката в перфектен стил прелетя над летвата още при първия си подход. Това сториха още 4 състезателки: испанката Рут Бейтя, Леверн Спенсър от Санта Лучия,  Шонте Лоу (САЩ) и италианката Алеся Трост. Не го направи обаче най-титулуваната в сектора – хърватката Бланка Влашич, която превзе височината от втори опит, както направи и преди това на 188 см.

Заредиха се грешка след грешка, за да се окаже, че в тази луда вечер на Олимпийския стадион 193 см не са по силите на пет лекоатлетки, които отпаднаха. Други три я скочиха от третия си опит. В сектора замириса на сензационна развръзка, защото към момента само три състезателки вървяха напред без грешка – Бейтя, Лоу и Трост.

Това развитие направи следващата височина от 197 см ключова. Малко са големите състезания, на които съдийската комисия в заседанието си преди надпреварата да постанови, че ще се скача на 197 см и това ще е едва третата височина във финала.

Бейтя, която правеше опитите си първа от фаворитките, отново записа успешен скок. Дойде ред на Демирева и в този момент бе ясно – който скочи 197 от първия път, ще има огромни шансове са медал.

Националката премина над летвата в перфектен стил. Ударът бе нанесен и както се оказа след 40 минути, това бе сребърният олимпийски полет на Мирела Демирева.

И се заредиха неуспешни скокове. Притеснени от нетипичното развитие на състезанието, атлетките сякаш се надпреварваха да бутат летвата. И накрая на опитите на 197 см се оказа – Байтя е лидер, Демирева е втора, Влашич трета и Лоу – четвърта.

Тази четворка трябваше да разпредели медалите със скокове на 200 см. Гросмайсторската височина не се оказа по силите на нито една от тях. Но най-близо до преодоляването й бе Демирева, която при първия си опит премина над летвата, а при падането леко я закачи. Така класирането остана: титла за 37-годишната Бейтя, сребро за чаровната Демирева и бронз на Влашич, двукратна световна шампионка и правила няколко неуспешни опита да подобри световния рекорд на Стефка Костадинова (209 см от 1987 г).

Николай Кръстев, "Труд"