Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола взе участие в представянето на биографичната книга за живота и кариерата на покойния Йохан Кройф - "14. Автобиографията". Каталунецът говори пред медиите заедно със сина на великия холандец - Жорди.

"Мислех си, че познавам футбола, но когато срещнах Йохан, пред мен се отвори напълно нов и различен свят. Той научи както мен, така и цяло поколение футболисти как да разбираме играта", сподели Гуардиола.

"Голям късметлия съм да тренирам Манчестър Сити, а преди това - Байерн Мюнхен и Барселона. Но това е възможно благодарение на познанията на Кройф върху футбола. Той не си седеше на тренировките, а участваше пряко в тях. Правеше ни по-добри."

"Той не ни казваше, а показваше как да се случват нещата. Всяка една негова тренировка беше голям урок. Йохан имаше харизма, познания, характер и човек го следваше. Признавам си, че в началото се страхувах от него, защото трябваше да работя много като млад футболист."

"Когато станах треньор, той вече беше дядо и се беше променил напълно. Вече искаше да живее за другите и да им помага. Но той е най-смелият треньор, когото съм срещал в живота си. Надушваше таланта."

"Без съмнение Кройф има пряко влияние върху две поколения футболисти на Аякс и Барселона, които днес са треньори. Влиянието му върху всички нас е несравнимо с нищо друго", добави Пеп.

Жорди Кройф допълни: "Татко винаги е бил директен и ясен. Анализираше всичко и беше доста иновативен. Отборите му играеха смело и понякога в стил "камикадзе", леко самоубийствено. Но той знаеше, че така ще направи хората щастливи. У дома той не беше футболистът Йохан Кройф, а моят баща. И ако татко можеше да избере един човек, с когото да гледа мач, това е Пеп. Сега баща ми би гледал Манчестър Сити от небето".