Ръководството на Барселона е погасило дълговете на Лионел Меси към държавната хазна, които петкратният носител на Златната топка трябваше да плати заради укриване на данъци, гръмна авторитетното германско списание "Шпигел".

Според изданието, чиято информация е потвърдена и от вестник "Мундо Депортиво", от Барса са изплатили на Лео и баща му Хорхе 12 милиона евро под масата в края на 2016 година, за да се свали напрежението от семейство Меси.

Както е известно, Меси дори обмисляше напускане заради данъчните си неволи и именно тези негови намерения са стреснали каталунците, които са предприели отчаяния ход. Той обаче не е останал незабелязан от кошмара на футболистите и клубовете по света - Football Leaks.

За да прикрият следите, от Барселона са изплатили въпросната сума под формата на комисиони към бащата на Лео. Клубът е захранил и сметките на фондацията на играча, като сумите се декларирани пред държавата като част от възнаграждението на Бълхата.

Както е известно, Меси беше осъден условно на 21 месеца заради укриването на данъци, но се размина с ефективна присъда заради испанското законодателство, което му позволи да мине между капките, тъй като това е неговото първо сериозно прегрешение пред държавата.

Както е известно, според испанското законодателство всяка ефективна присъда под 2 години може да бъде изменена в пробация, ако осъденото лице не е извършило други криминални деяния.

През лятото на 2016 година от Барселона дори започнаха кампания "Всички сме Лео Меси", за да може аржентинецът все пак да остане на стадион "Ноу Камп". Очевидно усилията на клуба се оправдаха, защото в крайна сметка суперзвездата се обвърза с каталунския гигант до лятото на 2021 година.