За никого не е тайна, че назначеният през лятото Ернесто Валверде успя да стабилизира Барселона в отбрана, превръщайки каталунците в машина за трупане на точки. След обрата от 0:2 до 4:2 над Реал Сосиедад в неделя специалистът вече има 29 поредни мача без загуба начело на отбора и подобри серията на Пеп Гуардиола от 28 поредни мача без поражение.

Впечатляващи са не само действията на Барса в дефанзивен план, където отборът изглежда напълно различно в сравнение с изминалата кампания под ръководството на Луис Енрике. Мощта в атака с Лео Меси и Луис Суарес е позната на всички, но през последните месеци се наблюдава нещо рядко срещано в ерата на Лучо - непримиримият дух.

Барселона се оказа догонващ в резултата пет пъти този сезон в Ла Лига, но не загуби нито веднъж. Хетафе беше обърнат на своя стадион в мач с три гола през септември, когато Паулиньо се освободи от оковите на общественото мнение в Каталуния и стана герой с победен гол. В три случая беше спечелена точка - срещу Валенсия (1:1), Атлетико Мадрид (1:1) и Селта (2:2). И тук изобщо няма да коментираме съдийските аванти за "прилепите" (отменен редовен гол на Лео Меси) и галисийци (отменен редовен гол на Луис Суарес).

На "Аноета" Барса за първи път изостана с цели два гола този сезон, но и това не попречи за постигане на успеха. От понеделник каталунците останаха единственият отбор в петте водещи европейски първенства, който все още не познава вкуса на поражението.

Тимът е допуснал само девет гола в 19 мача за първенство, вкарвайки цели 52 - повече от всеки друг в Ла Лига. Само Атлетико Мадрид има по-добра защита с 8 допуснати гола, но пък "дюшекчиите" са вкарали едва 28 попадения. Цели 12 от 16-те победи на Барса са "чисти", като една от тях е класическото 3:0 на терена на вечния враг Реал Мадрид - "Сантяго Бернабеу", наричан закачливо от феновете на петкратния европейски клубен шампион "БернаЛео".

Трябва да добавим и представянето в Шампионската лига, където в група с италианския хегемон Ювентус бяха постигнати четири победи (една от които класическа срещу "бианконерите") и две равенства в 6 мача, при само един допуснат гол. Гол, паднал в последните секунди на "Ноу Камп" срещу Олимпиакос в отдавна решен мач (3:1).

Валверде винаги е бил треньор тип "работяга" и никога не е говорил излишно. Не го прави и сега. Очевидно славата да водиш Барса не се е отразила на методичния Дон Ернесто, който вече кара феновете на тима да мечтаят за требъл. А и няма как да не е така, след като 53-годишният специалист сътвори страховита непробиваема сплав от офанзивна мощ и истинско работещо "катеначо" в дефанзивен план, нетипично за ДНК-то на Барса.

В голяма част от есенния полусезон Барселона изглеждаше твърде зависим от звездата си Лео Меси, но в момента ситуацията е различна. Да, аржентинецът си остава най-важният фактор за успеха, но "блаугранас" са балансиран и кипящ от енергия отбор, който знае какво търси на терена и как да го постигне. Най-впечатляващото на трудния терен на баските в неделя не бяха толкова трите точки, а спокойствието и увереността, с което бяха изковани. 

Когато фантазията, уменията, хъса за победа и отборният дух са събрани в една и съща съблекалня, трофеите изглеждат капарирани. А като добавим присъствието на футболния гений Меси и тактически грамотния и спокоен в работата си треньор Валверде, Барса е в позицията на тежък фаворит за прясна слава.

 

Друми Георгиев, Gol.bg