Полузащитникът на Барселона Иван Ракитич буквално цъфти под ръководството на Ернесто Валверде, след като през миналия сезон дори беше оставян извън групата от бившия треньор на тима Луис Енрике.

Валверде залага на схема 4-4-2, която пасва чудесно на хърватина и той е сред водещите играчи на каталунския колос. Срещу Бетис в средата на терена бяха Ракитич и Серхио Бускетс, а по крилата - Андре Гомеш и Сержи Роберто.

Ракитич беше сред най-добрите на терена и откри резултата, като по-късно записа и асистенция за Луис Суарес. Валверде даде нова роля на халфа, който вече не покрива огромен периметър и действа основно около Бускетс, но в същото време получава повече свобода в офанзивен план.

През този сезон Иван има 20 мача в Ла Лига, шест в Шампионската лига, четири за Купата на Испания и два за суперкупата на Испания. Той навъртя общо 2362 минути, като 1632 от тях са за първенство.

Интересното е, че през миналия сезон по същото време Ракитич бе играл с 597 минути по-малко, което се равнява на над шест мача.