Норвежкият арбитър Том Хенинг Йовребьо е един от хората, за които всички се сетиха преди първия мач между Челси и Барселона от осминафиналите в Шампионската лига. Той ръководи скандалния двубой между същите отбори през 2009 година (1:1), когато блаугранас се класираха на финала. Тогава Йовребьо допусна куп грешки и ощети Челси с 4 неотсъдени чисти дузпи.

"Е, не беше най-добрият ми ден, наистина. Но съдиите допускат подобни неточности. Играчите и треньорите също грешат. Не се гордея с тези моменти. Допуснах няколко грешки и всеки има свое мнение за тях. Повтарям, играчите и треньорите не са безгрешни, но при тях е без последствие", обясни Йовребьо в интервю за "Марка", цитирано от "Тема Спорт".

"Дали някой от Барса ми е благодарил. След мача не съм говорил с никой от футболистите. Напуснах терена с достойнство, прибрах се в съблекалнята и това бе всичко. Вярно е, че се наложи да сменим хотела. Феновете на Челси ме плашиха със смърт. До 2012 година все имах проблеми, но сега всичко е в миналото. Дискусията ще остане вечно. Вече не работя в света на съдийството, но винаги давам съвет, ако колега има нужда. Не може цялата ми кариера да се помни само с онзи мач. Проблемът не беше в напрежението, бях свикнал с него. Просто видях ситуациите по друг начин", допълни норвежецът.

"Сега със сигурност отново ще се сетят за мен. Но това не ме вълнува. Хората могат да живеят, както им е угодно. Аз съм щастлив в Осло със семейството и приятелите ми. Примирих се с грешките си", допълни Йовребьо. 

Неговото съдийство на "Стамфорд Бридж" през 2009-а минава за най-скандалното в цялата история на футбола. Едно от позорните му решения бе ръката на Ето'о в пеналта на Барса, след която не бе отсъдена дузпа, а Михаел Балак от сините направо полудя. Освен това каталунците се класираха за полуфинал, след като домакините от Челси претендираха основателно 4 пъти за наказателен удар.

"Не мога да променя мнението на хората. Аз бях отговорен за решенията. Ако бях взел други, може би Челси щеше да се класира напред, но ние никога няма да знаем това. Фактите са, че отсъжданията ми не бяха най-добрите. Но пък не е никак сигурно дали Барса щеше да отпадне с друг съдия", завърши Йовребьо.