Барселона практически се класира за четвъртфиналите в Шампионската лига след снощното равенство 1:1 с Челси на стадион "Стамфорд бридж". 

Поне това крещи статистиката, защото каталунците почти винаги са продължавали напред, след като се постигали този резултат като гост в елиминационен мач.

Интересното е, че в 11 от 13 случая "блаугранас" са ликували в края, след равенство с този резултат далеч от дома. Само два пъти те са се спъвали - срещу ЦСКА Москва през сезон 1992/93, с Христо Стоичков в редиците си и срещу Ювентус десет години по-късно.

Равенството 1:1 в Москва беше последвано от сензационно поражение 2:3 в Испания, което детронира действащия тогава европейски шампион още във втори кръг. Стоичков играе два пълни мача, а на "Ноу Камп" каталунците профукаха аванс от два чисти гола.

През 2003 година Барса отпада на четвъртфиналите в Шампионската лига от Ювентус, допускайки горчива загуба с 1:2 у дома в реванша.

Последният случай, в който каталунците бяха постигнали равенство 1:1 на чужд терен в елиминационен мач в турнира беше през 2010 година в Щутгарт. В ответния мач испанците биха с гръмкото 4:0.

В Челси също могат да бъдат доволни, защото "сините" са продължавали в три от пет случая след равенство 1:1 в първи елиминационен мач.