Барселона съсипа Жирона с 6:1 в изключително зрелищна среща от 25-ия кръг на испанската Ла Лига, състояла се на стадион "Ноу Камп".

Каталунското дерби започна вихрено с изненадващ гол на Порту в третата минута, но още при следващата си опасна атака "блаугранас" изравниха чрез Луис Суарес, получил извеждащ пас от Лео Меси.

Аржентинецът избухна отново в третата третина на първата част, когато наниза два страхотни гола, а след това подготви атаката за второто попадение на Суарес, получил пас от Филипе Коутиньо.

Самият Коутиньо вкара прекрасно попадение в средата на втората част, стреляйки мощно и фалцово извън наказателното поле. Четвърт час преди края Луис Суарес оформи хеттрика си след пас на Дембеле.

Барселона събра 65 точки на върха и дръпна с десет на втория Атлетико Мадрид, който има мач по-малко. Жирона е девети с 34 пункта.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/HapIr9oYgRQ" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>


Двубоят започна по сензационен начин, защото Барса осъществи страхотен домакински натиск от първите секунди, но Жирона смълча целия стадион при първата си контраатака в третата минута. Порту се измъкна зад гърба на защитата след грешка на Юмтити и успя да отбележи с помощта на двете странични греди.

Отговорът на лидера в таблицата беше светкавичен - в петата минута Луис Суарес получи перфектен извеждащ пас от Лионел Меси, завършвайки хладнокръвно в близкия ъгъл с левия крак за 1:1!

Скромният каталунски тим играеше като равен с равен и успя да стигне до нови два изстрела чрез Лозано и Гранел, но и в двата случая пазената от Тер Стеген врата не беше уцелена.

Бяха изминали десетина минути игра, когато Лео Меси отправи опасен изстрел от пряк свободен удар, който накара вратаря Боно да спасява в корнер. После Осман Дембеле беше изведен на добра позиция, но се поколеба и загуби притежанието на кълбото.

В 19-ата минута се стигна до изключително вълнуващ момент, защото Лео Меси прехвърли вратаря и беше на път да отбележи, но на голлинията с чудесна намеса се отличи Еспиноза. По-късно Суарес отправи мощен шут по диагонала, но Боно отрази.

Логичното все пак се случи преди изтичането на половин час игра, когато след нова порция домакински натиск Барса сътвори пълен обрат. Лео Меси първоначално беше затворен в малкия пеналт, но се освободи, намери коридор за стрелба и провря кълбото в долния ляв ъгъл!

Аржентинският футболен магьосник демонстрира гения си и в 37-ата минута, когато отбеляза от пряк свободен удар по земя в стил "Ривалдо". Той хитро изчака стената да се вдигне във въздуха и намери долния ляв ъгъл с прецизно изпълнение.

Жирона изобщо не се стресна и в следващите минути създаде още две интересни ситуации. Първо Тер Стеген се намеси при удара с глава на Лозано, а след това хубавият фалцов изстрел на Гранел профуча покрай сглобката.

В 44-ата минута обаче отново Меси имаше думата. Лео плучи около центъра, слаломира и изведе Коутиньо отляво. Филипе не се полакоми и веднага видя свободния Суарес, сервирайки топката за уругваеца, който реализира второто си попадение в срещата.

Гостите започнаха надъхано и второто полувреме, но можеха да получат пето кроше. Суарес беше изведен от Дембеле и стреля технично в обратния ъгъл, но право в страничната греда. После и Меси шутира фронтално, но в ръцете на Боно, а финтът на Дембеле завърши с неточен удар по диагонала.

Напълно очаквано темпото на игра спадна и двата отбора събираха сили. В средата на втората част зрителите отново бяха изправени на крака, благодарение на гениалното хрумване на Филипе Коутиньо. Той се завъртя и отправи страховит снряд извън наказтелното поле, пращайки топката в десния ъгъл.

Получилият пет гола до този момент Боно също обра овациите, след като реагира по феноменален начин, спасявайки свирепия снаряд на Меси в горния десен ъгъл от пряк свободен удар. Малко след това шут на Суарес беше блокиран и доведе само до корнер.

Четвърт час преди края обаче нямаше прошка и Суарес все пак оформи своя хеттрик, засичайки на празна врата центрирането на Дембеле отдясно.

В 82-ата минута гредата спаси Жирона за втри път в мача, този път след удара с глава на влезлия като резерва Томас Вермаелен. В добавеното време Тер Стеген направи страхотно спасяване след удара на Еспиноза отблизо.


Барселона - Жирона 6:1

0:1 Порту - 3'
1:1 Луис Суарес - 5'
2:1 Лионел Меси - 30'
3:1 Лионел Меси - 37'
4:1 Луис Суарес - 44'
5:1 Филипе Коутиньо - 66'
6:1 Луис Суарес - 76'


Барселона: Тер Стеген, Пике (Вермаелен - 64'), Юмтити, Семедо, Алба, Бускетс (Паулиньо - 69'), Ракитич (Сержи Роберто - 77'), Коутиньо, Дембеле, Меси, Луис Суарес

Жирона: Боно, Еспиноза, Хуанпе, Рамальо, Мафео, Понс, Гранел, Адай (Планас - 46'), Порту (Луис - 71'), Борха Гарсия (Алеиш Гарсия - 63'), Лозано