Барселона подобри собствения си рекорд за най-дълга серия без загуба в Примера дивисион по време на снощния разгром с 6:1 над Жирона.

Каталунците вече са непобедени в 32 поредни мача на вътрешната сцена, с което надминаха постижението си от сезон 2010/11. Тогава отборът, воден от Пеп Гуардиола, не падна в продължение на 31 срещи, спечели титлата на Испания, както и Шампионска лига.

Най-дългата серия  без загуба се държи от Реал Сосиедад от 38 поредни мача и датира от сезон 1979/80. За да го подобри, Барса не трябва да пада в следващите си осем двубоя в Ла Лига, които са срещу Лас Палмас (гост), Атлетико Мадрид (домакин), Малага (г), Атлетик Билбао (д), Севиля (г), Леганес (д), Валенсия (д) и Селта (г).

При успеха над Жирона пък Лео Меси подобри пореден рекорд. Освен двете попадения, аржентинският гений даде и две асистенции, с което се превърна в най-добрия подавач в историята на първенството – 148. Също така аржентинският гений е голмайстор №1 в първенството на Испания.

"Изглежда, че всичко е лесно за Лео, но това не е така. Неговото представяне не може да се оцени. Когато смятате, че сте видели всичко, той отново ви изненадва. Всички с любопитство гледаме как винаги сам вдига летвата", похвали го треньорът Ернесто Валверде.