Барселона започна сезона под ръководството на Ернесто Валверде с изключителни показатели в защита и само допреди седмици беше отборът с най-стабилна отбрана сред водещите европейски отбори.

Последната "суха мрежа" беше при победата с 2:0 над Атлетик Билбао. И след това се случи нещо. Каталунците не успяха да опазят вратата си в шест поредни срещи, допускайки цели 10 гола. 

Севиля вкара два пъти, Рома веднъж, Леганес веднъж, в реванша Рома мушна три и поднесе сензацията в Шампионската лига, Валенсия също се разписа, а Селта го стори на два пъти.

Показателите са стряскащи, като се има предвид, че в предходните 24 мача "блаугранас" бяха допуснали едва 11 попадения. Вестник "Марка" прави анализ какви са причините за пропукването на "бетона" на Валверде.

Липсата на почивка за някои играчи
Жерард Пике, Самюел Юмтити и Жорди Алба играха в почти всеки мач. Валверде не ги включваше в ротациите си, защото искаше да осигури максимален аванс на върха в Ла Лига. Тимът постави рекорд от поредни мачове (40) без загуба в историята на шампионата, но в отбрана вече липсва свежест. Което доведе и до шокиращото отпадане от Шампионската лига.

Спадът във формата на Самюел Юмтити
В Испания започна да се говори, че откакто французинът е започнал да мисли за вдигането на заплатата си, играта му видимо върви надолу. Той беше истински стълб в защитата на отбора през целия сезон, но в последните двубои е направо комичен. Срещу Севиля и Валенсия здравенякът беше разминаван като малка гара от играчите на съперника.

Контузията на Серхио Бускетс
Без него Барса определено изглежда различно, защото успява да внесе на терена по-добра организация и спокойствие. Иван Ракитич се опита да изземе функциите на Буси, но нещата не се получиха по желания начин. За капак хърватинът също се контузи.

Издишането
Колкото повече месеци минаваха, толкова повече играчи вече бяха уморени и недостатъчно ефикасни в опита на отбора да упражнява непрестанна преса. Това вече беше видимо при проблемите на Бускетс и Ракитич.

Липсата на увереност със смените
Да, случва се дори в Барса. Валверде не даваше чак толкова възможности за изява на голяма част от резервите. Томас Вермаелен и Люка Дин основно запълваха "дупки", а купеният през януари Йери Мина често оставаше извън групата и това се отрази на самочувствието му.

 

Превод на Gol.bg