Испанският полузащитник Андрес Иниеста е на път да подпише договор с японския елитен клуб Висел Кобе, пишат днес медиите в Мадрид и Барселона. В текста се добавя, че самият футболист ще обяви официално преминаването си в четвъртък.

Халфът изигра последния си мач за Барселона в неделя след кариера от 16 пълни сезона. Вестник Ел Мундо Депортиво твърди, че днес би трябвало Иниеста да лети до Япония, където да уточни личните си детайли и ден по-късно на място да оповести следващата стъпка от кариерата си на специална пресконференция.

Отборът на Кобе е собственост на Хироши Микитани, който е изпълнителен директор на компанията Ракутен - основният спонсор на Барселона. Въпреки сериозните инвестиции, успехите им винаги са по-скоро частични и никога не са печелили шампионската титла в Джей-лигата и сега заемат 7-о място в класирането.

Ако Иниеста постигне съгласие, ще стане съотборник в този тим с германския национал Лукас Подолски, който играе там от миналата година. Връзката на Барселона с този японски тим не е от днес, тъй като през 1996-а и 1997-а година там играе Михаел Лаудруп - легенда на каталунците и на датския футбол. Гари Линекер, също носил екипа на Барса, пък вкарвал голове и за Нагоя Грампус Ейт. Също в Нагоя е играл и Христо Стоичков - емблематичната българска фигура в дрийм-тийма на Йохан Кройф.

През април на пресконференция Иниеста обяви, че приключва престоя си в Барселона, където е пристигнал на 12-годишна възраст през 1996-а, за да влезе в Академията. Церемонията по изпращането му беше наистина много емоцианална и разтърсваща, а след като подпише договора с японците, той ще се присъедини към лагера на испанския национален отбор преди Световното първенство в Русия.