Барселона започна сезона с трофей, след като спечели Суперкупата на Испания. Каталунците обърнаха Севиля от 0:1 до 2:1 на стадион “Ибн Батута” в Танжер, Мароко. Пабло Сарабия бе дал изненадваща преднина на севилци в 10-та минута, но Жерар Пике (42) и Усман Дембеле (79) донесоха трофея за Барса. Герой за шампиона на Испания бе и Марк Андре Тер Стеген, който спаси дузпа на Бен Йедер в 90-та минута.

Дебют за каталунците записаха Артуро Вида, Клеман Ленгле и Артур. Последните двама не показаха на какво са способни. Французинът бе отговорен за гола на Севиля, докато бразилецът бе заменен в началото на второто полувреме. 

Двубоят започна изненадващо и в 10-та минута Севия поведе. Луис Муриел пусна топката между краката на Ленгле и намери Пабло Сарабия на добра позиция. Нападателят нямаше как да сбърка и с хубав завършващ удар направи 1:0.

Барса се опита бързо да върне гола, но вратарят Томаш Вацлик имаше ден и първото доказателство за това бе спасения от него удар на Лео Меси в 15-та минута. Малко след това Вацлик отрази и коварен шут на Жорди Алба. Ленгле имаше шанс да се реваншира за грешката си, но стреля над гредата с глава, след като засече хубаво центриране от фаул. Луис Суарес също не успя да отбележи от чиста позиция в 34-та минута. Уругваецът стреля по диагонала ма малък ъгъл, а Вацлик само изгледа как топката мина на сантиметри от страничната греда.

Така се стигна до 42-та минута, когато Лео Меси поведе тима си. Аржентинецът, който за първи път изведе Барселона като титулярен капитан, стреля по прекрасен начин от свободен удар. Топката се удари в гредата, след това в гърба на Вацлик и после отново в гредата. Най-съобразителен в ситуацията се оказа Жерар Пике, който се разтегна и на празната врата направи 1:1. Малко след това класа на врата показа и Тер Стеген, който спаси опасен удар на Сарабия. 

През втората част Барса контролираше нещата и след час игра Вацлик спаси опасен удар на Меси от фаул. Малко след това севилци имаха прекрасна възможност да вкарат нов гл. Франко Васкес засече с глава едно центриране от ъглов удар и насочи топката към далечната греда. Тя обаче кацна на дирека, пред безпомощния поглед на Тер Стеген. 

Дембеле, Суарес и Меси продължаваха да не намират решение как да преодолеят Вацлик. Все пак в 78-та минута Дембеле най-накрая успя. Меси изпълни бързо един свободен удар, а французинът с феноменален удар от около 25 метра и с помощта на горната греда направи 2:1. 

Драмата обаче не свърши. В 90-та минута на срещата новото попълнение на Севиля Алеиш Видал и бивш играч на каталунците бе повален от Тер Стеген в наказателното поле на противника - дузпа за Севиля. Резервата Бен Йедер стреля от бялата точка, но Тер Стеген поправи грешката си и спаси дузпата. Така Барселона спечели за 13-ти път в историята си Суперкупата на Испания. 

Барселона - Севиля 2:1

0:1 Пабло Сарабия 10'

1:1 ЖерардПике 42’

2:1 Усман Дембеле 79’

Барселона: Тер Щеген, Семедо, Пике, Ленгле, Алба, Артур (53 - Коутиньо), Бускетс, Рафиня (46 - Ракитич), Дембеле (86 - Видал), Меси, Суарес

Севиля: Вацлик, Гомес, Кяер, Ескудеро, Меркадо (85 - Йедер), Меса, Банега, Васкес, Сарабия (71 - Видал), Навас, Муриел (60 - Силва)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QqJHClN1W4U" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>