Нов сезон, същият Лео Меси. Аржентинецът поведе Барселона към победата с 3:0 над Алавес в първия мач на каталунците в Ла Лига този сезон. Тимът на Ернесто Валверде стигна до успеха сравнително трудно заради многото пропуски, като вкара и трите си гола в последните 30 минути на срещата. 

Лионел Меси даде аванс на тима си с хитро изпълнение на свободен удар в 64-та минута, а Филипе Коутиньо довърши тима на Абелардо Фернандес с втори гол в 83-та минута. В продълженията Лео ознаменува прекрасния си мач с втори гол за сметката си и трети за тима си. Така Барселона започна с победа защитата на титлата си от миналия сезон. 

Треньорът на Барселона Ернесто Валверде изненадващо остави Филипе Коутиньо на резервната скамейка, а на мястото на бразилеца започна Усман Дембеле. Лионел Меси пък поведе тима си с капитанската лента и опитваше да дирижира играта на своя отбор. Още в 3-та минута удар на аржентинеца мина на сантиметри от страничната греда. Малко след това Меси изведе с хубав пас Жорди Алба, който обаче стреля в аут. 

Добрите идеи на Меси продължаваха, но в следващите минути Луис Суарес, Дембеле и Иван Ракитич не успяха да се възползват от пасовете му. В 38-та минута Лео стреля по прекрасен начин от свободен удар и разтресе напречната греда. При добавка Жерард Пике не успя да насочи топката в опразнената врата. Минута по-късно Лео изведе Дембеле сам срещу стража на гостите, но стреля право в него. 

Пропуските на каталунците продължиха и в 41-та минута Луис Суарес опита да прехвърли вратаря на Алавес, но спечели само ъглов удар. Така на полувремето Барса някак не успя да отбележи, въпреки че статистиката беше убийствена в полза на домакините. 

На почивката Валверде смени Семедо с Коутиньо, а Сержи Роберто се върна на позицията на десния бек. По-добрата игра на каталунците продължи, но Алба и Суарес направиха ранни пропуски. 

В 58-та минута удар на Меси облиза гредата, а малко след това аржентинецът се измъкна от засадата, но не успя да си разчете крачките и гостите се справиха със ситуацията. 

Така се стигна до 64-та минута, когато Лео Меси най-накрая разпечата вратата на Алавес. Аржентинецът стреля много хитро под стената от около 25 метра и Фернандо Пачеко нямаше какво да направи - 1:0 за Барселона. Само две минути по-късно Меси можеше да довърши гостите, след като стреля фалцово от около 14 метра, но топката не пожела да влезне и се отби в гредата. 

Пропуските на Барса не спираха и в 73-та минута Луис Суарес пак изскочи сам срещу Пачеко, но не успя да реализира. Всичко свърши в 83-та минута, когато Коутиньо получи една топка в наказателното поле и с мощен удар по диагонала направи 2:0.

До края Барса не спираше да атакува и във втората минута на продължението Меси се разписа още веднъж. Луис Суарес намери Лео в наказателното поле с далечно подаване, капитанът на Барса си спря топката на гърди, пребори се със защитниците и сам срещу Пачеко прокара топката покрай него хладнокръвно за 3:0. 

Барселона - Алавес 3:0 

1:0 Лионел Меси 64’

2:0 Филипе Коутиньо 83’

3:0 Лионел Меси 90+2'

Барселона: Тер Стеген, Семедо (45 - Коутиньо), Пике, Юмтити, Алба, Роберто, Бускетс (85 - Видал0, Ракитич, Дембеле (77 - Артур), Меси, Суарес 

Алавес: Пачеко, Дуарте, Марипан, Лагуардия, Агирегабирия, Рохас (68 - Торес), Ибай, Гарсия, Уакасо, Джони (68 - Марин), Собрино (71 - Бургуй)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QTifExZ3EUs" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>