Ръководството на испанското първенство Ла Лига отправи официално искане за провеждането на мач извън пределите на Испания за пръв път в историята. Ла Лига иска позволението на Кралската футболна федерация на Испания (RFEF) срещата от 21-ия кръг на първенството между "Барселона" и "Жирона" да се играе на стадион "Хард рок" в Маями.

Датата, за която е насрочена срещата, е 26 януари, а Ла Лига предлага тя да се проведе в 20.45 часа испанско време (14.45 часа местно време). Писмото е подписано от президентите на двата футболни клуба Хосеп Мария Бартомеу и Делфи Хели, както и от ръководителя на Ла Лига Хавиер Тебас. Молбата им е изпратена до RFEF в понеделник вечерта.

"След успешни преговори с двата тима и съгласието им преминаваме към следващата стъпка, а тя е съгласието на отговорните органи", обясниха от Ла Лига.

Ла Лига се готви да "изнесе" по един мач на сезон в САЩ, Канада или Мексико след договор за 15 години с компанията Relevent, припомня "Дневник". Асоциацията на футболистите осъди решението, като изрази недоволство, че то е взето, без да се потърси мнението на играчите.

През миналата седмица се появи информация, че RFEF е против провеждане на мачовете в чужбина въпреки съгласието на шампионите от "Барселона". Според федерацията "изнасянето" на мачове ще е в ущърб на Лигата и нарушава целостта на първенството. Футболната федерация изразява и несъгласието си, че сделката между Ла Лига и американската компания е сключена, без да се потърси мнението ѝ.

За да може мачове от испанското първенство да се провеждат в чужбина, съгласието си трябва да дадат още Националният спортен съвет на Испания, както и Министерството на външните работи.

"В писмото подробно описваме всички аспекти за ползите от такъв мач. Освен това ще има компенсационна система за местните фенове, които притежават сезонен билет", пише още в писмото на Ла Лига.

"Изнасянето" на мачове все още води до сериозни дискусии, след като профсъюзът на играчите е против пътуване до САЩ. Ла Лига обаче обяви, че ще "улеснява феновете да пътуват до Северна Америка".

В понеделник вечер ръководството на Ла Лига се срещна с Асоциацията на испанските футболисти (AFE), за да се обсъди "изнасянето на мачове". По време на обсъждането от AFE са изразили отново своето безпокойство.

"Играчите чрез своята асоциация ще бъдат тези, които ще вземат окончателно решение за мача и дали той да се проведе в САЩ", гласи изявлението на AFE. Профсъюзът поиска доклад за плановете на Ла Лига и компанията, която промотира мачовете в Северна Америка. Той ще бъде разпространен до всички капитани, които да запознаят съотборниците си.

През август имаше среща на всички капитани от тимовете в Ла Лига. Те обсъдиха въпроса с президента на Ла Лига Давид Агансо. След срещата стана ясно, че не е изключено подобни мачове да бъдат бойкотирани от играчите.