Жирона сензационно успя да измъкне престижно 2:2 като гост на в двубой от петия кръг на испанската "Ла Лига", игран на стадион "Ноу Камп".

Голмайсторът на шампионата от миналия сезон Лео Меси откри резултата в 19-ата минута с осмия си гол във всички турнири, но десетина минути преди паузата Клеман Ленгле получи директен червен картон.

Към края на първата част обаче Кристиан Стуани изненадващо откри резултата, за да повтори упражнението малко след началото на втората част, когато смълча целия стадион с втория си гол в мача.

В средата на второто полувреме усмивките по лицата на домакините се върнаха след още един изненадващ гол, дошъл след включването в атака на Жерард Пике.

За първи път през този сезон Барселона загуби точки и за първи път не успя да победи Жирона. Момчетата на Ернесто Валверде остават на върха с 13 точки, колкото има и вторият Реал Мадрид. Жироне е шести с осем пункта.


Срещата се оказа мач №423 за звездата на Барса Лионел Меси в испанския елит, с което той е чужденецът с най-много мачове в Ла Лига. Именно Лео навърза няколко бранители и стреля опасно в десния ъгъл при първата интересна ситуация, но Боно успя да спаси.

В 19-ата минута звездата на шампионите се оказа най-съобразителен в наказателното поле и откри резултата. Той получи пас от Аруро Видал около точката на дузпата и реализира с левия крак в долния ляв ъгъл.

Малко след това Луис Суарес отправи опасен удар, но Боно отново беше на правилното място и спаси своите. Преди да изтече половин час игра гостите създадоха втората си опасна акция и бяха близо до гола, но Пике блокира удара на Порту.

Десетина минути преди почивката реферът Хесус Манзано реши да върне интригата, вдигайки противоречив директен червен картон на Клеман Ленгел за удар с лакът в лицето на Понс, който първи извърши нарушение.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3Qv3pTuolUk" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

В края на първото полувреме Жирона шокира шампионите с гол от нищото. Бускетс и Пике не заеха най-добрата позиция при центриране в наказателното поле и там Кристиан Стуани попари домакините, измъквайки се между двамата асове на Барса в пеналта.

Още в началото на второто полувреме Луис Суарес излезе на стрелкова позиция, но спечели само корнер след рикошет. После Артур отправи техничен удар от дистанция, но Боно изобщо не беше затруднен.

В 51-ата минута Кристиан Стуани отново шокира домакините. Пике не изчисти добре като последен в защитата и остви Порту да шутира, но тер Стеген спаси. Стуани не чакаше втора покана и прати топката в мрежата с мощен удар.

Точно когато изтичаше час игра Меси продължи да носи страхливите си съотборници на гръб и за малко да ги накара да празнуват отново. Този път обаче прекрасния му снаряд от пряк свободен удар разтресе гредата! После Меси отново шутира от фаул, но Боно парира.

В 63-ата минута Барса все пак успя да изравни. Шут на Суарес отблизо беше блокиран, но включилият се напред Жерард Пике нанесе изключително точен удар с глава и прати кълбото в мрежата.

Десетина минути преди края на редовното време Суарес спечели само корнер, а след това плътен удар на Юмтити беше блокиран. И Коутиньо пробва късмета си, но стражът на гостите пак беше на висота.

В 88-та минута най-скъпата покупка в историята на Барса Коутиньо отправи още по-силен удар, но той профуча покрай десния страничен стълб.


Барселона - Жирона 2:2

1:0 Лионел Меси - 19'
1:1 Кристиан Стуани - 45' 
1:2 Кристиан Стуани - 51' 
2:2 Жерард Пике - 63'


Червен картон (директен): Ленгле (Барса) - 35'
 

Барселона: Тер Стеген, Ленгле, Пике, Алба, Семедо, Бускетс, Артур (Коутиньо - 58'), Видал (Ракитич - 58'), Дембеле (Юмтити - 46'), Меси, Луис Суарес

Жирона: Боно, Алкала, Хуанпе, Бернардо, Муниеса, Адай, Понс, (Алеиш Гарсия - Борха Гарсия - 46'), Граней (Луис - 71'), Стуани, Порту (Думбия - 85')