Тази Барса може да печели или губи мачове. Възможно е включително да покорява и трофеи. Но престана окончателно да бъде Барса. Загуби цялата си идентичност. Вече не е Барса на играта с едно докосване, контрола на топката, изобилие от пасове и възвишена игра. Вместо това гледаме беден, примитивен футбол с индивидуални проблясъци. Барса, която виси на най-голямата си звезда. И оцелява само благодарение на Лео Меси. Отбор с ужасяваща липса на самоличност. Много членове и фенове се оплакват от промяната на емблемата или за бъдещето махане на райетата от екипа. Но това със сигурност е най-малкият проблем. По-тъжното е, че днешният тим е престанал да бъде разпознаван заради своя футбол.

Регресът обаче дойде внезапно. Разбира се, той е плот на много събития, най-вече при днешното ръководство в последните години. Селекцията се и изкриви до такава степен, че в момента е невъзможно да се поддържа стилът с настоящите играчи. От Бускетс, Шави и Иниеста минахме на Сержи Роберто, Ракитич и Артуро Видал. Няма нищо общо! Абсолютно. И това вече не е въпрос на имена, а на футболна концепция. Няма друг Шави, нито Иниеста, но пазарът може да се търсят подходящи футболисти. Те със сигурност щяха да свършат много повече работа от настоящите.

Валверде също носи вина за бъркотията, както и предишният треньор Луис Енрике. Наставникът на Барса не е достатъчно смел в решенията си. Той се е ограничил в това да слага имена в титулярния състав, без да дава приоритет на играта. За него важен е само резултатът. И когато такъв няма (както се случи с предшественика му), стратегията се срива напълно. Нека си го признаем направо – миналия сезон Барса спечели титлата в Ла Лига, защото Реал Мадрид абдикира още в началото. Сега вече се загубиха 7 точки за 3 мача, при това последователни и плачевни срещи.

И още нещо. Нека не залъгваме сами себе си. Решението изобщо не е в това да продължим да разчитаме на магията на Меси. Защото Лео е добър. Много добър. Изключително добър! Но само той не може да спечели Шампионска лига, която е голямата цел за сезона. В събота срещу Билбао Меси промени изцяло отбора с влизането си на терена. Направи революция. Но това беше той. Само той! Къде са другите? Изравнителното попадение не бива да скрива истината. И трябва да си я признаем: "Тази Барса вече не е Барса". Колкото и да ни боли...

Луис Маскаро, Sport.es, превод на в-к "Тема спорт"