След световното първенство по футбол в Русия през лятото Жерард Пике застана зад решението си и окончателно се отказа от националния отбор на Испания.

Така той получи възможността да презареди батериите, получавайки почивка покрай мачовете на националните отбори. А Барселона трябваше да се окаже големият печеливш.

Нещата обаче изобщо не изглеждат точно така, пише каталунският вестник "Спорт". И причината се крие в това, че мъжът на певицата Шакира е истински пътешественик.

Желанието на бранителя за създаването на нов Дейвис Къп* го отведе в Ню Йорк през септември по времето на четвъртия турнир от Големия Шлем за годината US Open. Жерард изкара пет дни в САЩ и изгледа полуфиналите между Осака и Кийс, както и този в мъжката схема между Надал и Дел Потро.

По време на настоящата пауза на клубните отбори Пике отлетя за Шанхай, за да представи тенис-плановете си и да говори с Новак Джокович. Полет от общо 20 000 километра. 

Три дни преди старта на сезона пък от Барса бяха разрешение на Пике да лети до Орландо, за да представи плановете си пред международната тенис федерация. 

Оказа се, че защитникът на Барса се изморява от пътуванията повече, отколкото националите на каталунския колос по време на мачовете на своите родини. В сряда Жерард беше и в Мадрид, където отново говореше за тенис. Сметките показват, че от лятото насам Пике е пропътувал над 33 000 километра...

 

* Испанският защитник и инвеститорската група Kosmos стоят зад промените, които ще превърнат Дейвис Къп в Световно първенство по тенис (World Cup of Tennis Finals). Планира се шампионатът да е в продължение на седмица и в него да участват 18 държави.

Световното първенство по тенис ще има групова фаза, след която ще следват 1/4-финални сблъсъци на директна елиминация. Всеки двубой ще представлява два сингъл мача и един на двойки във формат 2 от 3 сета. Реформата касае само настоящата Световна група за Купа "Дейвис" и няма да има промяна във формата на сблъсъците от Група 1 и Група 2.

Първоначално идеята бе първенството да е през ноември, но през лятото Пике заяви, че ще е по-добре да е през септември, което засегна пряко Роджър Федерер заради организирания от неговата мениджърска агенция Team8 "Laver Cup".