Тотнъм се класира за осминафиналите на Шампионската лига след драматичен развой и равенство 1:1 като гост на Барселона. В същото време Интер не успя да победи ПСВ Айндховен у дома в мач, завършил също 1:1 и така ситуацията след последния мач в Група В остана непроменена. 

Каталунците вече си бяха гарантирали първата позиция, но въпреки странния състав вкараха страхотен първи гол чрез Усман Дембеле в 7-та минута, а Филипе Коутиньо разтресе гредите по веднъж в двете полувремена. В 85-та минута обаче резервата Лукас Моура вкара така ценното изравнително попадение, което на практика класира Тотнъм за следващата фаза. 

Барса спечели Група В след 14 точки от 6 мача, докато Тотнъм и Интер имат по 8. “Шпорите” обаче по-добра голова разлика в преките двубои. Така “нерадзурите” ще играят в Лига Европа напролет, докато ПСВ Айндховен завършва на дъното с 2 точки. 

Очаквано, наставникът на каталунците Ернесто Валверде пусна много интересен състав, като остави извън групата Луис Суарес, а Лео Меси започна от резервната скамейка. Въпреки това Барса започна много добре срещата и поведе в резултата още в 7-та минута.Усман Дембеле подхвана бърза контраатака и тръгна от центъра, направи за смях двама защитници на Тотнъм и в характерен стил със залъгващо движение към левия си крак успя да си нагласи топката и да я прати в мрежата зад Юго Лорис. 

Малко след това Филипе Коутиньо пробва рефлексите на Лорис с далечен удар, а след средата на полувремето англичаните се отърсиха от първоначалния шок и създадоха няколко много добри положения. В 29-та минута Дани Роус проби по крилото, подаде на Кристиан Ериксен, който опита да “качи” топката на главата на Сон, но кореецът се размина на сантиметри с нея. Малко след това отново Сон имаше прекрасен шанс, но ударът му бе спасен от Яспер Силесен. 

В края на първата част Иван Ракитич можеше да покачи с прекрасно насочен удар, но Лорис спаси. Малко след това Коутиньо се “разходи” между защитниците на Тотнъм и стреля по диагонала, но имаше нещастието да види как тя се отби в страничната греда и излезе в аут. 

Тотнъм започна много силно второто полувреме и в 48-та минута Силесен отново показа страхотен рефлекс, като този път разочарова Ериксен. В 51-та минута Хари Кейн бе изведен сам зад защитата на Барса, но в последния момент Клеман Ленгле успя да го извади от равновесие с леко побутване. Кейн стреля много неточно, а след това и исканията му за дузпа към Милорад Мажич не намериха вниманието на рефера. 

В 55-та минута Коутиньо получи нов шанс да се разпише, след като бе оставен на около 12-13 метра от вратата, но шутира право в тялото на защитник на гостите. Малко след това бразилецът разсече защитата на Тотнъм с подаване към Мунир Ел Хадади, който отбеляза. Голът обаче бе отменен заради засада. Усман Дембеле също можеше да покачи на 2:0 в 63-та минута, но и той не бе прецизен в завършващия си удар. 

До края Тотнъм се опита да изравни и в 71-та минута бе на сантиметри от това да го стори. Яспер Силесен обаче спаси нов страхотен удар на Ериксен. Малко след това холандецът направи нещо фантастично. Резервата Лукас Моура засече с глава едно центриране отдясно, но Силесен се разтегна много добре и я закова на сантиметри от голлинията.Миг по-късно топката отново бе притежание на бразилеца, който този път стреля фалцово по диагонала, но в аут. 

Тотнъм опитваше да изравни, но оголи доста пространства в своята половина и в 84-та минута Коутиньо удари гредата за втори път. Бразилецът отново проби по лявото крило и с фалцов удар опита да намери далечния ъгъл, но сантиметри не му стигнаха до гола. В ответната атака Тотнъм изравни. Хари Кейн се втурна по лявото крило и намери на скорост Лукас Моура, който на метри от Силесен бе длъжен да вкара и го направи 1:1. 

Малко след това Дани Роуз можеше да реши всичко. Левият защитник бе изведен от Хари Кейн сам срещу Силесен, но стреля по разочароващ начин над вратата. 

Барселона - Тотнъм 1:1 

1:0 Усман Дембеле 7’

1:1 Лукас Моура 85’

Барселона: Силесен, Семедо, Вермаелен, Лангле, Миранда, Артур, Аленя, Ракитич (46 - Бускетс), Коутиньо, Дембеле (76 - Д. Суарес), Ел Хадади (63 - Меси)

Тотнъм: Лорис, Уокър-Питърс (61 - Ламела), Алдервейрелд, Фертонген, Роуз, Уинкс (83 - Йоренте), Сисоко, Ериксен, Али, Сон (71 - Моура), Кейн.