Испанското футболно първенство остана окончателно без мач на американска земя, след като отборът на Барселона, който трябваше да срещне Жирона в Маями, отказа участие в двубоя след заседание на борда на директорите. 

Испанската футболна лига подписа 15-годишен договор с компания "Релевънт" за промотиране на Ла Лига в Северна Америка, като част от това споразумение беше изиграването на един двубой на сезон отвъд океана. За тази година мачът беше каталунското дерби Жирона - Барселона, които трябваше да играят на 26-и януари на стадиона на Маями Долфинс от НФЛ.

Предложението получи опозиция от Испанската футболна асоциация, УЕФА и ФИФА, а сега и Барса отказа участие.

"Бордът на директорите на Барселона взе решение да оттегли подкрепата си към мач срещу Жирона в Маями, след като тази идея срещна широко неодобрение. Барселона все още има желание да играе в Маями и клубът приема, че приходите от телевизионни права ще бъдат поделени от отборите в първа и втора дивизия, но докато всички замесени страни не стигнат до консенсус, този проект не може да бъде осъществен", съобщават от клуба.

Според източник на Ройтерс, основна пречка за провеждането на мача е твърде агресивният подход за мач още през този сезон.