Леванте победи Барселона само с 2:1 в първи осминафинален мач от турнира за Купата на Испания, игран на стадион "Естади Сиутат де Валенсия".

Треньорът на каталунците Ернесто Валверде остави извън групата за мача звездите Лео Меси, Луис Суарес, Жерард Пике, Иван Ракитич и Жорди Алба, като това негово решение очевидно наруши баланса в играта на тима.

В центъра на изцяло експерименталната защита дебютираха Мурийо и Чуми. Играта на Барса в дефанзивен план беше отчайваща и логично с оглед случващото се на терена домакините вкараха два гола до 18-ата минута чрез Кабако и Майорал.

"Блаугранас" бяха безидейни в атака почти през целия мач, но в 85-ата минута Филипе Коутиньо вкара скъпоценен гол от дузпа. Реваншът е след седмица на стадион "Ноу Камп".


Домакините сензационно откриха резултата още в четвъртата минута, когато защитникът Ерик Кабако надскочи отбраната на гостите и реализира с глава след центриране от фаул в наказателното поле.

Леванте създаде още две много опасни атаки, при които Яспер Силесен спаси своите от сигурни нови попадения. Първо Боатенг беше отказан сам срещу вратаря, а след това холандецът спаси удар на нападателя след подаване отдясно.

В 18-ата минута експерименталната отбрана на Барса в този мач отново стана за смях и този път нямаше прошка. Борха Майорал беше изведен на добра позиция и въпреки присъствието на Мурийо вкара по диагонала в долния ляв ъгъл.

Не след дълго Барса можеше да намали пасива си, но Малкъм профука невероятна възможност. Той беше изведен сам срещу вратаря, но не си пое добре и ударът му беше спасен. Малко по-рано пък Айтор Фернандес се намеси при тупалката на Осман Дембеле.

Десетина минути преди почивката Дембеле се озова на добра позиция, но секунда преди да нанесе удар топката беше изчистена от Симон. След това Малкъм не успя да засече кълбото при прострелно центриране отдясно.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FLevanteUD%2Fposts%2F2574342299248628%3A0&width=500" width="500" height="631" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

В началото на второто полувреме дефанзивният вал на "блаугранас" продължи да се огъва и Силесен трябваше да се намесва. В същото време гостуващият отбор изглеждаше безидеен в предни позиции и не успяваше да сътвори нищо запомнящо се.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FLevanteUD%2Fposts%2F2574373292578862%3A0&width=500" width="500" height="594" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Влезлият като резерва Моралес можеше да вкара трети гол за Леванте в средата на втората част точно след влизането си на терена. Той беше изведен със страхотен пас и остана очи в очи със Силесен, но би над напречната греда.

Двайсетина минути преди края на редовното време Осман Дембеле спринтира отляво и навлезе в пеналта, след което реши да финтира и загуби баланс. Така французинът пропусна добра възможност да стигне до стрелкова позиция.

В 85-ата минута Барса все пак намали пасива си с гол от дузпа, изработена от резервата Денис Суарес и реализирана от Филипе Коутиньо. Бразилецът не изпълни по най-добрия начин, но все пак вкара в левия ъгъл. До края не се случи нищо интересно и всичко ще се реши на 17-и януари в Барселона.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffcbarcelona%2Fposts%2F10157420411469305&width=500" width="500" height="652" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>


Леванте - Барселона 2:1

1:0 Ерик Кабако - 4'
2:0 Борха Майорал - 18'
2:1 Филипе Коутиньо - 85', дузпа


Леванте: Айтор, Кабако, Постиго, Чема Родригес (Джейсон - 69'), Коке, Рочина (Докуре - 75'), Пърчич, Кампаня, Симон, Боатенг (Моралес - 62'), Борха

Барселона: Силесен, Мурийо, Чуми (Ленгле - 58'), Семедо, Миранда (Роберто - 46'), Бускетс, Видал, Аленя, Малкъм (Денис Суарес - 67'), Коутиньо, Дембеле