Не беше чак толкова далеч времето, когато се говореше за "бетона на Валверде". Треньорът на Барселона не налага най-красивия стил на игра, но пък началото му на стадион "Ноу Камп" беше впечатляващо от гледна точка на работата в дефанзивен план.

Каталунците винаги са имали славата на отбор, който предпочита да бие с 5:4, отколкото с 1:0. Философията на Йохан Кройф "важното е да вкараме поне един гол повече от противника" беше валидна и в ерата на Пеп Гуардиола (2008-2012), когато сякаш за първи път от цяла вечност Барса изглеждаше отбор със стабилна отбрана, което да не влияе на продуктивността в атака.

При Валверде нещата не стояха точно така. Барса не допускаше голове, но пък и не предлагаше голямо шоу отпред. Цялата тази промяна се приемаше сравнително спокойно, защото резултатите бяха добри. Отборът беше допуснал само 11 гола в 24 поредни срещи, но през пролетта на миналата година започна да се клати сериозно в защита, допускайки попадения в почти всеки мач.

През този сезон ситуацията се влоши и "блаугранас" вече имат 15 допуснати гола в 12 домакински мача в Ла Лига. Колкото през цялата изминала кампания на стадион "Ноу Камп".

Статистика на вестник "Марка" показва, че това е най-слабият показател на отбора от сезон 2002/03 насам, когато Барса минаваше през черен период при втория престой на Луис ван Гаал в клуба. По същото време от кампанията тогава тимът беше инкасирал 16 попадения пред своите фенове.

В момента Барса допуска средно по 1.25 попадения у дома, което изглежда притеснително. При равенството 2:2 с Валенсия в събота шампионите се разминаха с още няколко гола, които "прилепите" изглеждаха длъжни да вкарат. Лео Меси измъкна своите с два гола за частичния обрат, а след издънката на Атлетико Мадрид вчера каталунците дори дръпнаха с 6 точки на върха.

Но могат ли да бъдат спокойни на стадион "Ноу Камп"? Категорично не, защото в момента тимът изглежда изцяло зависим от звездата си Лионел Меси. Докато аржентинецът получаваше медицинска помощ край тъчлинията в събота, зрителите по трибуните бяха тихи като по време на театрално представление. Защото са наясно, че Бълхата дърпа отбора напред и нагоре, компенсирайки безумните грешки в отбрана.

Днес ще стане ясно какво точно е състоянието на Меси, който усети болки в бедрото. Той доигра срещата, но е възможно да отсъства няколко дни.

Интересното е, че от споменатия сезон под ръководството Ван Гаал досега, Барселона е записал само още една кампания с повече от 15 допуснати гола у дома. Това се случи при последния сезон на Луис Енрике начело на отбора, когато в 19 мача на "Ноу Камп" домакините бяха матирани 17 пъти. Тогава обаче нишката между Лучо и играчите изглеждаше скъсана и той правилно реши да си тръгне.

Положението на Валверде не изглежда да е същото, а и Дон Ернесто винаги е имал славата на треньор, който може да стегне всеки един отбор в отбрана. Към момента обаче това не му се получава с Барса, въпреки оптимистичното начало през есента на 2017 година. 

За никого не е тайна, че Барселона жадува за триумф в Шампионската лига, тъй като иска да спре доминацията на вечния враг Реал Мадрид от три поредни триумфа и да покори европейския връх за първи път от 2015 година насам. Проблемът за Валверде е, че Ушатата се печели най-вече със здрава защита. А в момента защитата на Барса е един разграден двор.

 

Материал на Gol.bg