Жерард Пике призова за повече уважение след приятелския мач на регионалния отбор на Каталуня срещу националния тим на Венецуела, игран късно снощи. Каталунските запалянковци скандираха против Испания при победата за Каталуня с 2:1 над гостите от Венецуела.

Пике, който продължава да носи екипа на Барселона, се отказа от участие в испанския национален тим след края на Мондиал 2018. 

"Помолих за повече уважение. Всички даваме пример. Всяка липса на уважение не може и не трябва да бъде толерирана. Много е хубаво хората да подкрепят нашия отбор", заяви Пике, който беше най-известният футболист от Каталуня.

На няколко играчи от други испански елитни клубове беше забранено да играят за каталунския тим, който е смятан за национален от повечето от жителите на испанската област.

В последните няколко години имаше сериозно напрежение между централната испанска власт и регионалните лидери на каталунските сепаратисти. През октомври 2017 година Пике изказа острото си несъгласие към полицейското насилие срещу част от гласувалите в непризнатия от централната власт референдум за независимост на Каталуня от Испания.

Жерард Пике стана европейски и световен шампион с испанския национален тим.