Германската компания за производство на спортна екипировка "Пума" (Puma) и Ла Лига обявиха, че са подписали договор за партньорство. Компанията, базирана в Херцогенаурах, ще доставя официалната топка за испанския шампионат, както и ще произвежда още редица артикули за Ла Лига.

„Партньорството влиза в сила от новия сезон 2019-2020. Освен мачовете в Ла Лига тези във второто и третото ниво на испанския футбол също ще се играят с топки на "Пума". Параметри по сделката не се разкриват официално, но миналия месец беше съобщено, че "Пума" най-вероятно ще плаща по 5 милиона евро на година. Договорът между двете страни е до края на сезон 2021-2022.

Досега технически партньор на Ла Лига беше американската компания "Найк". Двубоите в Испания се играеха неизменно с топки на "Найк" от сезон 1996-1997, припомня "Дневник". Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас обаче беше недоволен, че от "Найк" така и не направиха специална серия топки само за испанското първенство, и обяви, че топките са идентични като тези в останалите големи първенства. Освен Ла Лига с топки на "Найк" се играе във Висшата лига и Серия А.

"Чест е за нас, че голям бранд като "Пума" ще работи с Ла Лига, най-доброто първенство в света. Убедени сме, че това партньорство ще донесе много позитиви и на двете страни", каза маркетинг директорът на Ла Лига Хуан Карлос Диас.

"Пума" връща позициите си на футболния пазар, след като от години е изместен от "Адидас" и "Найк". Компанията подписа договори с шампиона на Англия Манчестър Сити и седемркатния европейски първенец Милан. В Испания компанията облича два елитни тима - Жирона и Валенсия.